Predstavnici Zajedničke radne skupine za izradu Strateškog okvira za reformu javne uprave 2018-2022 na danas održanom online sastanku usaglasili su tekst Akcijskog plana za reformu javne uprave – dokumenta koji je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Europskog povjerenstva o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju.

Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave izjavio je da će konačno Bosna i Hercegovina pred Bruxelles, odnosno članove Specijalne radne skupine koja zasjeda sutra, doći sa dobrim vijestima – deblokadi procesa reforme javne uprave i usvajanju ključnih dokumenata u ovoj oblasti.

„Konačno nakon dvije godine usaglašavanja mi imamo ključne dokumente da bi nastavili modernizirati upravu u BiH na način da ona bude transparetnija, otvorenija, efektivnija i da pruža pouzdanije, efikasnije i jeftinije usluge građanima i poslovnoj zajednici“, izjavio je Dragan Ćuzulan.

On je napomenuo da je Ured koordinatora za reformu javne uprave nedavno u suradnji sa koordinatorima za reformu javne uprave iz Federacije BiH /FBiH/, Republike Srpske i Brčko distrikta proveo javne konzultacije o Akcijskom planu tako da će ovaj dokument odmah biti poslan i vladama u BiH te Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Krasimir Nikolov, šef Sekcije za europske integracije, politička pitanja, odnose sa javnošću i informacije u Delegaciji EU u BiH pohvalio je rad predstavnika tematskih radnih grupa i Zajedničke radne skupine na finaliziranju Akcijskog plana, kao i Ured koordinatora za reformu javne uprave na proaktivnom pristupu.

Mjere u Akcijskom planu odnose se na jačanje kapaciteta javne uprave kroz implementaciju principa i dostizanje principa i standarda zemalja EU, uspostavljanje korisnički orijentirane i transparentne javne uprave, izgradnju profesionalnog i depolitizovanog službeničkog sustava zasnovanog na merit sustavu i uspostavljanje racionalne, koherentne, efikasne, efektivne i odgovorne organizacione strukture javne uprave na svakom nivou upravne vlasti.

Za sprovođenje akcijskog plana za reformu javne uprave BiH bit će potrebno 61 milijun KM.

Prije nekoliko dana Republika Srpska je usvojila i Strateški okvir za reformu javne uprave i to dvije godine nakon što su to uradile Vlada Federacije BiH, Vlada Brčko distrikta BiH i Vijeće ministara BiH.
Inače, sutra, 8. srpnja 2020. godine održava se sastanak Specijalne radne grupe za reformu javne uprave između BiH i Europske unije na kojem će BiH podnijeti izvješće o dosadašnjim aktivnostima u oblasti reforme javne uprave.

Posebna skupina za reformu javne uprave je zajedničko tijelo EU i BiH uspostavljeno sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove primjene. Posebnu skupinu čine predstavnici Europskog povjerenstva i nadležnih institucija u BiH.

The Special Group for Public Administration Reform is a joint body of the EU and BiH established in accordance with the Stabilization and Association Agreement, in order to monitor its implementation. The special group consists of representatives of the European Commission and competent institutions in BiH.