U gradu Ottawi u Kanadi u periodu od 29.05 – 31.05.2019. godine održava se Globalni samit Partnerstva za otvorenu vlast (OGP) kojem će u ime Ureda koordinatora za reformu javne uprave prisustvovati Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave i viša stručna saradnica za odnose s javnošću u Uredu koordinatora Vedrana Faladžić.

Sаmit će okupiti 79 zemalja članica i 20 lokalnih vlada OGP-a. Također Samitu će prisustvovati predstavnici regionalnih vlada, civilnog društva, multilateralnih organizacija, akademskih krugova i šire. Cilj samita je razmjena znanja i zajedničko stvaranje rješenja za otvorenije i transparentnije vlade širom svijeta.

Samit OGP-a ugostit će reformatore kako bi razmotrili načine kako iskoristiti otvorene vladine inicijative i alate za izgradnju jačih, odgovornijih i odgovornijih demokracija; usmjeravajući ambicioznu agendu oko ključnih tema uključivanja, sudjelovanja i uticaja otvorene vlade.

Vlada Kanade pozvala je vlasti i civilnog društvo da učešće na samitu iskoriste kao priliku za provedbu konkretnih aktivnosti koje se bave ključnim temama i žarišnim područjima sаmita: spol i uključivanje, građanski prostor i jačanje demokratskog upravljanja u digitalnom dobu.

Pored predstavnika Ureda koordinatora za reformu javne uprave, učešće na ovom događaju će uzeti predstavnici Ministarstva pravde BiH te predstavnik njemačkog GIZ-a.

Inače, njemački GIZ kroz Program jačanja javnih institucija u BiH podržava nastojanja vlasti u BIH da implementiraju Partnertsvo za otvorenu vlast i u                                                                                               našoj zemlji.

Više o Samitu pogledajte ovdje https://ogpsummit.org/