U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH danas je u Sarajevu održan Dan otvorenih vrata o temi: proces konsultacija sa zainteresovanom javnosti.

Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave naglasio je da jedan od glavnih reformskih ciljeva, koji je u sklopu unapređenja upravne strukture i koordinacije javnih politika na nivou BiH,  utvrđuje obaveze svih institucija javne uprave da uspostave specifične kapacitete za razvoj javnih politika i procedure za izradu zakonskih i drugih propisa. Također, institucije su u obavezi da unaprijede proces konsultacija sa zainteresovanom javnosti.  

„Angažiranje građana u proces odlučivanja po pitanju politika jeste dobar način da se dođe do planiranja, kreiranja i realizacije boljih politika ali i osnovni element dobrog upravljanja državom. Zajednička akcija institucija i organizacija civilnog društva može značajno doprinijeti  sposobnosti države da efikasno odgovori mnogim izazovima u zemlji“, istakao je Ćuzulan.   On je dodao i to da je unapređenje saradnje sa civilnim društvom također jedna od reformskih mjera u oblasti Institucionalna komunikacija, koju je Ured koordinatora upravo ispunio.  Koordinator za reformu javne uprave pozvao je i druge institucije da otvore vrata građanima.

Niko Grubešić, pomoćnik ministra pravde BIH govorio je o obavezi uprave da primijeni Pravila za konsultacije u institucijama BiH te naglasio da se „procesom javnih konsultacija osigurava veći nivo učešća zainteresovanih grupa u zakonodavnim aktivnostima, bolja informisanost i veće povjerenje građana“.

U detaljnoj raspravi učesnici današnjeg događaja ukazali su na potrebu provedbe mjera iz oblasti reforme javne uprave, potrebe da institucije na nivou BiH razviju mehanizme za provedbu konsultacija sa zainteresiranom javnošću, veću uključenost organizacija civilnog društva u proces konsultacija, te povećanje transparentnosti rada uprave  ali i proaktivniji pristup u komunikaciji institucija prema građanima.

Učešće u događaju uzeli su predstavnici Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te predstavnici  Centra za zastupanje građanskih interesa i Centra za istraživačko novinarstvo, GIZ-a kao i državni službenici u Uredu koordinatora za reformu javne uprave.

Ured koordinatora organizirao je Dan otvorenih vrata u sklopu kampanje o transparentnosti u javnoj upravi. U kampanju su, pored Ureda, uključene i  Agencija za statistiku BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i Direkcija za evropske integracije. Predstavnici pomenutih institucija su članovi Grupe za komunikacije i upravljanje znanjem, koja djeluje u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, koji provodi njemački GIZ.

U okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, organizovana je i informativna kampanja pod sloganom „Imate pravo da znate“ te izrađeni dokumenti Politika proaktivne transparentnosti u javnoj upravi i Standardi  proaktivne transparentnosti u javnoj upravi koji su dostupni na www.parco.gov.ba.