Centar za društvena istraživanja „Analitika“ i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK)  u petak su u hotelu Europa u Sarajevu organizirali radionicu „Savremeni pristup borbi protiv korupcije: Upotreba kampanja za javno informisanje“.

Radionica je organizirana uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije u okviru projekta „Jačanje komunikacijskih kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“.

Jednodnevna radionica o antikorupcijskim kampanjama za javno informisanje bila je namijenjena službenicima za komunikacije iz javnih institucija koji se bave različitim aspektima korupcije i predstavnicima nevladinih organizacija.

Uvodničari radionice bili su pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Mevludin Džindo, nezavisna konsultantica za PR komunikacije iz BiH Asja Čengić Kasumović i koordinatorica za komunikacije „Analitike“ Jelena Hadžiosmanović.

Prisutni su mogli čuti iskustva iz Hrvatske i Srbije, njihov koncept i osnovne principe u radu tokom provođenja antikorupcijskih kampanja, koje su prezentirali komunikacijska ekspertica Ksenija Renko iz Hrvatske i načelnica Službe za odnose s javnošću Agencije za borbu protiv korupcije Srbije Lidija Kujundžić.

Službenica za javne kampanje Transparency international (TI) UK Alice McCool održala je prezentaciju „Antikorupcijske kampanje u međunarodnoj perspektivi“, dok je Jurgita Razmyte iz Specijalne istražne službe (STT) Republike Litvanije prisutne upoznala sa nadležnostima i aktivnostima ove institucije, kao i načinom na koji se u ovoj zemlji institucionalno prevenira i bori protiv korupcije.

Stečena znanja, kako su ocijenili učesnici radionice, bit će od velike koristi za realizaciju budućih antikorupcijskih kampanja i saradnju između nevladinog sektora i javnih institucija koje se bave borbom protiv korupcije.