Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o elektroničkom dokumentu, koji će ubrzati procedure i samim tim unaprijediti efektivnost vlasti u kontaktu s građanima te doprinijeti daljnjem razvoju elektroničke uprave u institucijama BiH. 
  
Značaj zakona prvenstveno se vezuje za stvaranje uvjeta za izjednačavanje elektroničkog i dokumenta u pisanom obliku u odvijanju pravnog prometa između fizičkih i pravnih osoba i tijela javnih vlasti. Na ovaj način želi se omogućiti uspostava elektroničkog pravnog i poslovnog prometa pred tijelima uprave Bosni i Hercegovini. 
Njegovim donošenjem  otvara se novi proces i upotpunjuje pravni okvir iz oblasti informacijskog društva te otklanjaju smetnje za primjenu Zakona o elektroničkom potpisu i Zakona o elektroničkom pravnom i poslovnom prometu, kao i pratećih podzakonskih akata. 
Korištenje elektroničkog dokumenta, kao službeno validnog, će skratiti vrijeme potrebno za provođenje postupaka, a očekuje se pozitivan utjecaj na smanjenje troškova koji se trenutačno proizvode prilikom slanja dokumenata u pisanoj formi. 
Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.