Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na svojoj 43. sjednici, održanoj 28.03.2012. godine u Mostaru, usvojila strateške dokumente u segmentu komuniciranja – Plan komuniciranja Vlade FBiH 2012.-2014. godina i Komunikacijski akcijski plan za 2012. godinu.

 

Inicijativa za pripremu i usvajanje ovih dokumenata koji čine osnov strateškog planiranja komunikacije potekla je iz realiziranja projekta "Izrada/revidiranje strategija komuniciranja Vijeća ministara BiH, entitetskih i Vlade Brčko distrikta BIH" koji je proveo Ured koordinatora, uz financijsku potporu Fonda za reformu javne uprave u 2010. godini.

Usvajanje ovakvih dokumenata i primjena strateškog planiranja komunikacije jedan je i od ključnih zahtjeva Revidiranog akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH u oblasti Institucionalno komuniciranje. Godišnje planiranje, proračun i provedba ključnih komunikacijskih aktivnosti direktno će doprinijeti realiziranju ciljeva Revidiranog akcijskog plana 1, te napretku u provedbi reforme javne uprave.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose  s javnošću saopćeno je:

 

"Na današnjoj (28.03.2012.) sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru donesena je Odluka kojom je, na prijedlog Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, data saglasnost na Plan komuniciranja Vlade FBiH 2012.-2014. godina i Komunikacijski akcijski plan za 2012. godinu.

Izrada ova dva plana komuniciranja predstavlja realizaciju Revidiranog akcijskog plana 1 za provođenje Strategije reforme javne uprave, koji je Federalna vlada usvojila na 16. sjednici od 24.8.2011. godine.

Plan komuniciranja Vlade FBiH za period od 2012. do 2014. godine je strateški dokument kojim su definirani kratkoročni i srednjeročni komunikacijski ciljevi, ciljne grupe, komunikacijski kanali, osnovne poruke i analiza efekata. Također, definirana je uloga Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću FBiH i drugih službi za odnose s javnošću u strukturi federalnih ministarstava i drugih federalnih institucija.

Izrada Plana komuniciranja izraz je opredjeljenja Vlade Federacije BiH za unaprijeđenje transparentnosti u radu njenih tijela, te predstavlja političku i društvenu odgovornost u institucionalnom odlučivanju, uključujući i odgovorno upravljanje javnim dobrima. Namjera je da se u dvosmjernom komuniciranju s građanima FBiH izgradi potpora javnosti njenim aktivnostima, uključujući i potporu za realiziranje strateških Vladinih razvojih projekata.

Komunikacijskim planom za 2012. godinu precizirane su obveze federalnih ministarstava i drugih federalnih institucija u odnosima s medijima i javnošću uopšte. Naglasak je stavljen na daljnjee uspješno ispunjavanje obveza proisteklih iz Zakona o slobodi pristupa informacijama, na promotivne kampanje, kao što su one o aktualnim reformama, javnim politikama ili važnim integracijskim procesima."

Više informacija možete pronaći na web stranici Vlade Federacije BiH.