Potpredsjednik izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Evropom Jelko Kacin izjavio je kako je Crna Gora toliko napredovala da može računati na status zemlje kandidata, te da ne bi trebalo dugo čekati na određivanje datuma početka pregovora s Evropskom unijom.

“Evropska komisija u ovom momentu ima kapacitet za pregovore i ne vidimo osobitih razloga da dođe do odgađanja perioda između datuma dodjeljivanja statusa i datuma početka pregovora”, kazao je Kacin crnogorskoj agenciji MINA.

On je rekao da Komisija može bez odugovlačenja krenuti u pregovore kad zato dobije zeleno svjetlo.

Kacin drži da bi bilo dobro, ne samo za Crnu Goru nego i za cio Zapadni Balkan, da neka od država regiona dobije status zemlje kandidata da bi se pažnja EU s Islanda ponovo vratila na ovaj region.

“To bi bilo dobro, ne samo za zemlju koja dobije taj status nego i za sve njene neposredne susjede. Pozitivan učinak od početka pregovora Crne Gore s Komisijom vidjeli bi u Tirani, Prištini, Beogradu, Sarajevu i Skoplju”, smatra Kacin.

I crnogorska ministrica za evropske integracije Gordana Đurović očekuje da bi datum otvaranja pregovora s EU Crna Gora mogla dobiti naredne godine.

Ona je kazala da nije realno očekivati da datum otvaranja pregovora Crna Gora dobije u decembru, kad, kako je rekla, očekuje status kandidata, ali je dodala da na to neće dugo čekati, prenosi portal reci.ba