Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, šef Policijske misije EU u BiH Stefan Feller, i otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH Boris Iarochevitch uputili su zajedničko pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću vezano za ispunjenje preostalih uvjeta u okviru procesa liberalizacije viznog režima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na svojoj sjednici održanoj 14. srpnja 2010. godine, nije usvojilo Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koji predstavlja jedan od uvjeta u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima. Neusvajanje pravilnika od strane Vijeća ministara moglo bi prolongirati odluku Vijeća i Europskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.

Kako bi spriječili neželjene posljedice, podsjećamo i pozivamo Vijeće ministara da osigura postizanje dogovora o usvajanju Pravilnika prije 31. kolovoza, što je rok u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima do kojeg Bosna i Hercegovina treba Europskoj komisiji napismeno dostaviti ažurirane informacije, u obliku izvještaja, saopćeno je iz Delegacije Europske komisije u BiH.