Donošenjem novog Zakona o matičnim knjigama, izvodi iz matičnih knjiga imaju neograničen rok važenja i niko od institucija ili subjekata od građana ne smije zahtijevati da izvod iz matične knjige ne bude stariji od šest mjeseci – rekla je portparol Ministarstva uprave i lokalne samoprave Republike Srpske /RS/ Sandra Kovačević.

"S tim u vezi, Ministarstvo je izradilo Uputstvo o vođenju matičnih knjiga i Pravilnik o obrascima matičnih knjiga, registra matičnih knjiga i izvoda i uvjerenja koja se izdaju na osnovu matičnih knjiga, kojim se između ostalog propisuje način vođenja i čuvanja matičnih knjiga i spisa, način obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga, vršenje uvida u matične knjige, te način izdavanja izvoda i uvjerenja na osnovu matičnih knjiga, kao i forma obrazaca matičnih knjiga, registra, izvoda, uvjerenja i evidencije", navela je Kovačević.

Ona ja dodala da je bilo neophodno, s obzirom da izvodi iz matičnih knjiga neće imati rok važenja, da se obezbijedi da se ti dokumenti izdaju na posebnim obrascima i da budu zaštićeni i u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Tako će se izvodi iz matičnih knjiga od 1. septembra štampati na zaštićenom papiru sa unikatnim vodenim znakom, UV vlaknima, te hemijskom zaštitom i papirom bez izbjeljivača, sa zaštitnim antikopirajućim elemenatima, holografijom i drugom zaštitom, dok će na podlozi obrasca biti izrađene ukrasne vinjete.

Kovačević je dodala da obrasci neće biti dostupni u slobodnoj prodaji, što je takođe jedan vid zaštite.

"Na svakom obrascu izvoda biće naglašeno da izvod iz matične knjige nema ograničen rok važenja, te da odgovornost za upotrebu izvoda koji ne sadrži posljednje podatke upisane u matičnu knjigu snosi lice koje ga stavi u pravni saobraćaj", naglasila je Kovačević.(Srna)