Ilustracija praktičnih primjera iz oblasti kriznog menadžmenta i krizne komunikacije, kao i izazovi komuniciranja evropskih tema velikog lokalnog značaja te upotreba interneta kao sredstvo savremene PR komunikacije bili su teme jednodnevne konferencije „PR network“ održane 11. svibnja u Banja Vrućici.

Konferencija je dio projekta „Obuka službenika za odnose s javnošću kojeg organizira Ured koordinatora, a implementira Prime Communications direktno doprinoseći implementaciji mjera AP I Strategije reforme javne uprave, a okupila je 70 državnih službenika iz centara institucionalnog komuniciranja ali i predstavnike nevladinog sektora.

Učesnicima konferencije prezentirana su istraživanja stavova službenika za odnoe s javnošću kada je riječ o odnosima s javnošću u javnoj upravi. Istraživanjem su bili obuhvaćeni proces planiranja odnosa s javnošću, budžetiranja, načina i kanala komunikacije kao i utjecaj koji službenici na ovim pozicijama imaju na rad određene institucije.

Konferencija je bila prilika za bolje upoznavanje državnih službenika te bolje povezivanje ciljem osnaživanja međusobne saradnje u budućnosti.

“Edukativni skup kao današnji uz prisustvo iskustva predavača Eldine Knez, Peđe Ašanina Golea, Miloša Đajića i Dragane Đermanović sa dugogodišnjim iskustvom mogu itekako da posluže PR-ovcima u BiH da svoju profesiju novije historije malo poboljšaju. PR u našoj državi tek zaživljava, tako da su sva iskustva iz zemalja koja su ranije krenuli sa obučavanjem kadrova u segmentu odnosa s javnošću dobrodošla. Unapređenje i obučavanje kadrova koje radi Prime Communications je itekako važno, jer mi još uvijek nemamo stručne i kvalifikovane obrazovne ustanove koje radi na produciranju kadrova koji će se baviti PR-om”, istakla je Mirjana Micevska, rukovoditelj službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

“Sve aktivnosti u sklopu projekta “Obuke službenika za odnose s javnošću” do sada su uspješno realizovane. Skupovi poput ovog su veoma korisni za sve učesnike jer im pokazuju dobre primjere iz regiona. Vjerujemo da će i priručnik koji će biti uskoro publikovan biti koristan za sve službenike za odnose s javnošću u organima uprave”, istakla je Vedrana Faladžić, portparol javnošću Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i standardizovanje praksi službenika za odnose s javnošću u centrima institucionalnog komuniciranja BiH, njihovo upoznavanje sa iskustvima institucionalnog komuniciranja, teorijom i praksom odnosa sa javnošću kroz direktan pristup iskustvima evropske prakse u toj oblasti, te jačanje saradnje korisnika projekta.

Fotografije sa konferencije možete pogledati ovdje.