Savjet za razvoj Republike Srpske /RS/ donio je odluke o finansiranju 218 projekata za koje je iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS odobreno 430,15 miliona KM, navodi se u informaciji koju je usvojila Vlada RS na današnjoj sjednici.

U informaciji o realizaciji projekata koji se finansiraju iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS dostavljenoj Srni navodi se da su odobrenim projektima obuhvaćene sve opštine u Srpskoj, te da se od tog broja izvodi samo jedan projekat od interesa za cijelu RS, a to je reforma penzijskog sistema, dok se ostali projekti realizuju na teritoriji pojedinih opština.

Prema teritorijalnom rasporedu, istočnom dijelu Srpske odobreno je oko 40 miliona KM više nego zapadnom dijelu.

Posmatrano prema vrijednosti, najviše ili 262,85 miliona KM odobreno je za infrastrukturu, za razvoj zaposlenosti i ljudskih resursa 80,5 miliona KM, za reformu zdravstvenog sistema 48,14 miliona KM, dok je za reformu penzionog sistema odobreno 38,65 miliona KM.

Od ukupne odobrene vrijednosti sredstava 43,56 je za razvijene opštine, a 4,21 odsto za izrazito nerazvijene opštine.

Prema dinamici realizacije projekata, 99 je potpuno realizovanih, 78 se nalaze u fazi izvođenja radova, 23 u proceduri javnih nabavki, 14 u fazi kompletiranja neophodne dokumentacije, dok su četiri projekta realizovana kupovinom prostora.

Zaključno sa 20. aprilom izvršeno je plaćanje u ukupnom iznosu od 342,96 miliona KM po projektima odobrenim za finansiranje iz Razvojnog programa RS.