Direkcija za ekonomsko planiranje BiH organizovala je jučer u Sarajevu okrugli sto o izradi Strategije razvoja i Strategije socijalnog uključivanja BiH na kojem su predstavnici međunarodne zajednice u BiH upoznati o sadržajima i procesima izrade ovih strateških dokumenata.

Zamjenica direktora kancelarije Švajcarske agencije za razvoj u BiH Rose Marie Henri istakla je da Švajcarska ima program ulaganja u BiH za period 2009-2012. godine, prema kojem su prioritetna područja ulaganja u oblasti zapošljavanja, zdravstva, infrastrukture i demokratskog razvoja.

“U kontekstu ovih strateških dokumenata švajcarska vlada već ulaže u program zapošljavanja mladih, program obrazovanja starijih lica, programe u oblasti porodične medicine i mentalnog zdravlja, infrastrukturu, mala i srednja preduzeća te razvoj konkurentnosti”, izjavila je Marie Henri novinarima.

Ona je naglasila da Švajcarska godišnje ulaže u BiH od 15 do 20 miliona švajcarskih franaka ne računajući ulaganja u infrastrukturu.

Predstavnik Ambasade Austrije u BiH Ginter Cimer istakao je da će vlada ove zemlje do 2014. godine sasvim izvjesno nastaviti ulagati u oblast obrazovanja i zapošljavanja u BiH.

“Austrija ulaže u BiH tri do četiri miliona evra godišnje, a pored navedenih sektora, aktivni smo i u pružanju podrške kod deminiranja, pomoći ugroženom stanovništvu i ostvarivanju ravnopravnosti polova”, istakao je Cimer.

Šef Odjeljenja za analizu socijalne uključenosti Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Mirela Ibrahimagić izrazila je očekivanje da će do kraja ovog mjeseca obje strategije biti izrađene.

“Značaj ovih dokumenata jeste taj što će pružiti sinhronizovani plan čime će se BiH baviti u narednom srednjoročnom periodu. Strategije su neophodne kao platforma za mobilisanje finansijskih sredstava, uslov za kandidovanje za IPA fondove i slično”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, BiH će prema planu ovih strategija u narednom srednjoročnom periodu biti fokusirana na razvoj konkurentonosti, makrostabilnost, zapošljavanje, održiv razvoj, EU integracije i socijalnu uključenost.

Današnji okrugli sto je posljednji u nizu od deset održanih skupova širom BiH na kojem se javnost informisala o procesu i toku izrade ovih strateških dokumenata.