Vlada Republike Srpske /RS/ odobrila je 250.000 KM za softver za osposobljavanje tehnološke infrastrukture za elektronsku sertifikaciju unutar organa javne uprave, izjavio je danas direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

“Uskoro ćemo Vladi RS uputiti Nacrt zakona o informacionoj djelatnosti koji se bavi pitanjem implementacije standarda i mjera informacione bezbjednosti u Vladi RS i republičkim upravnim organima”, rekao je Rajčević Srni.

On je dodao da iz Razvojnog programa RS ova agencija očekuje 345.000 KM za nabavku hardverske infrastrukture i da će, ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, u oktobru moći da puste prvu emisiju digitalnih sertifikata za organe javne uprave.

Koordinator za razvoj informacionih tehnologija Agencije Miroslav Radinković pozvao je zaposlene koji nemaju dovoljno znanja o informacionim tehnologijama da ih ne posmatraju kao prepreku za obavljanje svog posla, nego kao sredstvo koje unapređuje efikasnost rada.

U Banjaluci je danas Agencija organizovala drugi koordinacioni sastanak sa rukovodiocima informaciono-komunikacionog tehnologije (IKT) u organima javne uprave.