Dnevni avaz: Češki Ustavni sud na današnjem zasjedanju u Brnu odobrio je Lisabonski ugovor ustvrdivši da on nije u suprotnosti sa češkim Ustavom, čime je uklonjena i posljednja prepreka ratifikaciji tog reformskog ugovora Europske unije (EU), objavile su novinske agencije.

Ustavni sud je presudio da Lisabonski ugovor "nije u suprotnosti" s ustavom zemlje, rekao je predsjednik Suda Pavel Rychetsky, prenosi agencija dpa. Ustavni sud donio je odluku na zahtjev grupe od 17 euroskeptičnih senatora, koji su zatražili da se preispita usklađenost Lisabonskog ugovora s češkim Ustavom.

S pozitivnom odlukom Ustavnog suda uklonjena je i zadnja prepreka za dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora pošto su čelnici EU-a na svom samitu prošle sedmice postigli dogovor koji bi trebao osigurati nedostajući potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Klaus je rekao da je zadovoljan dogovorom čelnika EU-a o izuzeću Češke iz Povelje o osnovnim pravima EU-a i rekao da njegova zemlja nema drugih zahtjeva.

Njegov potpis očekuje se brzo nakon odluke Ustavnog suda. S tim bi potpisom napokon bili dovršeni skoro desetgodišnji napori u EU na reformi institucija.