Vlada Federacije BiH je na redovitoj sjednici, održanoj 20. listopada 2009. godine, utvrdila Prijedlog zakona o fiskalnim sustavima, kojim se propisuje obveza svake osobe upisane u registar za promet dobara i pružanje usluga da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalne kase ili drugog fiskalnog proizvoda, i to neovisno o načinu plaćanja (gotovina, ček, virman, kartica).

Cilj novog zakona je da se u potpunosti ostvari pravna sigurnost u trgovini, stabilnost i zaštita potrošača. Naime, uvođenje digitalnih kasa i drugih uređaja, kao najsuvremenijih rješenja u unapređenju fiskalizacije, doprinosi smanjenju sive ekonomije, sprječava fiskalne utaje i stvara ravnopravnije tržišne uvjete u korist legalnog poslovanja.

Predviđeno je, također, uvođenje u sustav posebnih računalnih terminala za daljinsko očitavanje podataka iz fiskalne kase različitih korisnika, prije svih poreznih organa, poznat po skraćenici GPRS sistem u kojem se putem zasebnih terminala povezuje fiskalna kasa i terminal, a putem nekog od javnih ili posebno ugrađenih servera, čime se zaokružuje najsuvremeniji izuzetno djelotvoran proces fiskalizacije.

Nadzor nad provedbom Zakona imat će Federalno ministarstvo finansija, Porezna i Uprava za inspekcijske poslove.

Inače, pitanje fiskalnih kasa, pisača i drugih fiskalnih uređaja, odnosno fiskalizacije uopće, te propisivanje, organiziranje i ubiranje javnih prihoda predstavlja kontinuiranu aktivnost svih uređenih država, priopćeno je iz Ureda za informiranje federalne Vlade.