Parlament Litvanije saopštio je da će, na predlog vlade, smanjiti administraciju za trećinu i prepoloviti broj državnih agencija, u pokušaju da se zemlja suprotstavi najgoroj krizi sa kojom se suočava.

Vlada desnog centra saopštila je da nova odluka znači otpuštanje za 1.145 radnika centralne uprave (30 odsto) do početka naredne godine. Broj državnih agencija smanjiće se sa 73 na 36.

U Litvaniji trenutno boravi delegacija Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) i EU kako bi se upoznala sa ispunjavanjem obaveza iz stabilizacionog programa usvojenog decembra 2008, kao i ovogodišnjim budžetom.

Baltička država je prošle godine pristala na drastične reforme i rezanje troškova u zamenu za 7,5 milijardi evra pozajmice MMF-a i EU na tri godine. EU je u junu odobrila 1,2 milijarde evra od te sume, dok će MMF razmotiri oslobađanje još 200 miliona evra nakon što sadašnja misija kompletira svoj izveštaj.

Trenutna stopa nezaposlenosti u Litvaniji je 16,3 odsto, najviša u EU posle Španije, prema podacima Eurostata. Najnovija odluka parlamenta o otpuštanjima drastično će uticati na dalji rast nezaposlenosti.

Privreda zemlje će, kako se procenjuje, posustati za 18 odsto ove godine, što će biti najveći pad među 27 zemalja EU, prenio je portal capital.ba