Dnevni list: Čini se kako socijalni nemiri već polako zahvaćaju zemlju što potvrđuje i podatak da bi uskoro, nakon invalida, na ulice trebali i demobilizirani branitelji zbog neisplaćivanja naknada. Kako nam je potvrdio Mehmed Šišić, predsjednik Saveza demobiliziranih boraca BiH, isplate naknada kasne u svim županijama.

“Isplate kasne u nekim županijama i pet mjeseci, a u cijelosti su isplaćene samo u Sarajevskoj županiji, Distriktu Brčko i RS-u. Vlastima smo dali rok da nađu sredstva do 5. ožujka u protivnom idemo u masovne prosvjede”, kazao je Šišić. Branitelji razmatraju dvije opcije prosvjeda, jedna je blokada prometnica a druga prosvjedi ispred zgrade federalne Vlade.

Šišić navodi kako su dobili informaciju od vlasti kako nema dovoljno novca za isplatu naknada demobiliziranim braniteljima. “Vladajuće strukture nisu računale na ovakav pad prihoda. Federalna Vlada bi za siječanj trebala isplatiti osam milijuna maraka a županije 1,7 milijuna, što oni nemaju”, rekao je Šišić. Dodao je kako su branitelji ogorčeni na ovakav scenarij te će svoja prava pokušati dobiti prosvjedima, što smatraju demokratskim načinom izražavanja nezadovoljstva.

Šišić je istaknuo kako branitelji nastavljaju pregovore s federalnom Vladom, ali tvrdi kako parlamentarci nisu imali razumijevanja za prvobitni dogovor branitelja i Vlade. On ističe kako se radi o klasičnom razvlačenju vremena, na što branitelji sigurno neće pristati te će svoja prava pokušati osigurati svim sredstvima.