Dnevni avaz: Evropska unija očekuje da zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, napredovati u 2009. godini svaka svojim tempom prema evropskom partnerstvu i procesu stabilizacije i pridruživanja, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ Jirži Kudela, ambasador Češke Republike, povodom početka predsjedavanja  Evropskom unijom.

– Naš glavni fokus u vezi sa BiH bit će liberalizacija viznog režima i uzajamni kontakti. Za liberalizaciju viznog režima BiH mora ispuniti uvjete mape puta. Ako BiH odluči da aplicira za kandidatski status, bit će podržana od Češke Republike kao predsjedavajuće, na svim nivoima, pod uvjetom da napreduje u ispunjavanju zadataka evropskog partnerstva i procesa stabilizacije i pridruživanja – kaže Kudela.

Što se tiče pitanja mogućnosti zatvaranja Ureda visokog predstavnika, kako kaže ambasador Kudela „kao specifičnog pitanja BiH“, Češka će ga podržati „ako se ispune svi uvjeti i garancije pojačanja uloge EUSR“.

– Češka je ovdje da pomogne BiH u približavanju EU, kao što je do sada već više puta pokazala, ali naša pomoć nije bezuvjetna. BiH treba pokazati slogu i trud na putu prema EU – navodi Kudela.

Kudela dodaje da „BiH put prema EU mora prijeći jedinstvena“ te da je „to veliki test za domaće političare – da li su spremni za kompromis u interesu zajedničkog evropskog puta građana BiH“. – Lično smatram da je ova godina idealna za BiH. Naše i švedsko predsjedavanje će kao jedan od prioriteta imati ovaj region, prema tome BiH, kao i ostalim zemljama regiona, ponuđena je sjajna platforma za prezentaciju svih rezultata i uspjeha na putu prema EU – kaže Kudela.