Budući da javne nabave predstavljaju ključnu ekonomsku aktivnost vlada, te da su međunarodni napori da se podrži reforma javnih nabava uglavnom bili fokusirani na promoviranje konkurencijskog javnog nadmetanja, s ciljem da osiguraju poštenu selekciju dobavljača Vijeće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dalo je preporuke za poboljšanje integriteta u javnim nabavama.  

Preporuke Vijeća daju donositeljima politika Principe za poboljšanje integriteta kroz cjelokupni ciklus javnih nabava,uzimajući u obzir međunarodno pravo, kao i nacionalno pravo i organizacijske strukture država članica.

Obzirom da je zajednički interes zemalja članica očuvanje integriteta kroz cijeli ciklus javnih nabava, počevši od procjene potreba, do upravljanja ugovorom i plaćanja, Vijeće je izradilo sljedeće preporuke:

 

  • Da države članice poduzmu odgovarajuće korake da razviju i implementiraju odgovarajuće okvire politika za poboljšanje integriteta kroz cjelokupni ciklus javnih nabava, od procjene potreba,  do upravljanja ugovorom i plaćanja
  • Da u razvitku politike za poboljšanje  integriteta u javnim nabavama, zemlje članice uzmu u obzir načela koja su sadržana u Aneksu ovih Preporuka, i koji čini njihov sastavni dio
  • Da zemlje članice distribuiraju ove principe i u privatnom sektoru, koji igra ključnu ulogu u dostavljanju robe i usluga za javnu službu

 

Principi koje sadrže ove Preporuke bazirani su na primjeni elemenata dobre uprave, kako bi se poboljšao integritet u javnim nabavkama. Oni uključuju elemente transparentnosti, dobrog upravljanja, prevenciju nedoličnog ponašanja, kao i odgovornost i kontrolu. Važan aspekt integriteta u javnim nabavkama jeste sveobuhvatna obaveza da se potencijalni dobavljači i ugovarači tretiraju na jednakoj osnovi.

U Preporuci je takođe naglašeno da bi Vlade trebale priopćiti javno informacije o ključnim odredbama velikih ugovora organizacijama civilnih društava, medijima i široj javnosti. Također, vlade bi trebale osigurati da selekcija i imenovanje službenika uključenih u javne nabavke bude zasnovana na vrijednostima i principima, naročito integriteta i zasluga.

Kako bi se kompletirali ovi tradicionalni mehanizmi odgovornosti, vlade bi trebale uzeti u razmatranje uključenje predstavnika iz organizacija civilnih društava, i šire javno nadziranje javnih nabavki veće vrijednosti ili kompleksnih javnih nabavki, koje prati značajan rizik od nepravilnog upravljanja i korupcije. Cjelokupan dokument Preporuke Vijeća OECD-a za poboljšanje integriteta u javnim nabavkama možete pronaći ovdje.