Dnevni list: BiH će do kraja godine najvjerojatnije dobiti proračun koji će biti sličan onome koji je predložilo Vijeće ministara, odnosno koji je u skladu s preporukama Fiskalnog vijeća. Iako će prijedlog proračuna koji je doradilo Predsjedništvo BiH, biti upućen u Parlament na usvajanje, nema šanse da on bude usvojen u tom obliku.


Destabilizacija države

Taj prijedlog, koji je uvećan za 200 milijuna, kroz amandmane će u Parlamentu ponovno biti vraćen na iznos koji je predložilo Vijeće ministara. “Prijedlog VM-a je bio uvećan za 21 milijun maraka, ali mi to možemo tolerirati. I dalje prihvaćamo preraspodjelu sredstava unutar proračuna, ali ne i njegovo povećanje u odnosu na preporuke Fiskalnog vijeća”, kazao je za Dnevni list zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović. Prema njegovim riječima, izgovori dvojice članova Predsjedništva da ovim povećanjem žele omogućiti rad državnih institucija i brži povratak izbjeglica – obična su farsa, a pravi cilj je destabilizacija BiH. “Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe ove je godine realiziralo samo 11 posto proračuna, a za sljedeću godinu želi im se dodijeliti novih skoro 100 milijuna”, kaže Prodanović.

Podrška Vijeću ministara

Zastupnik HDZ-a BiH Slavko Matić kazao je da je osobno spreman podržati prijedlog Vijeća ministara. Prema njegovim riječima, Predsjedništvo je ignoriralo preporuke Fiskalnog vijeća, te je predložilo proračun za koji se znalo da ne može biti prihvaćen.