Europska komisija je u izvješću o napretku BiH u 2008. godini prezentiranom danas u Sarajevu ocijenila da je evidentiran napredak u reformi javne uprave, koja je jedan od ključnih prioriteta Europskog partnerstva.

Ured koordinatora za reformu javne uprave, stoji između ostalog u izvješću, napravio je značajan progres u popunjavanju kapaciteta. Sadašnji broj zaposlenih je 35. Nastavljeno je praćenje implementiranja Strategije reforme javne uprave i Akcijskog plana 1, a do rujna 2008. godine implementacija je dostigla 28 posto.

U izvješću Europske komisije navodi se da je operativna suradnja sa koordinatorima reforme javne uprave sa razine FBiH, RS, i Brčko Distrika unaprijeđena, ali da je potrebno uložiti i dodatne napore. Ured koordinatora ojačao je kapacitete prvenstveno na polju upravljanja Fondom za RJU i koordinacije donatorskih aktivnosti.

„Fond za RJU postao je operativan, a prvi projektni prijedlozi usvojeni u vrijednosti trećine trenutno raspoloživih sredstava Fonda“, stoji u izvješću.

Usprkos ovom napretku administrativne strukture su u određenim slučajevima i dalje fragmentirane, sa dupliciranom i nejasnom podjelom nadležnosti i na horizontalnom i na vertikalnom nivou. Koordinacija između državne i entitetskih agencija za državnu službu je unaprjeđena ali se i dalje čeka na harmonizaciju tri zakona o državnoj službi.

Europska komisija bilježi da smještaj državnih institucija i dalje predstavlja problem jer nova zgrada Vijeća ministara BiH ne može primiti sve uposlenike državnih ministarstava.

„BiH je još u ranoj fazi reforme javne uprave koju treba ubrzati. Kompleksnost i glomaznost instutucijske strukture nastavlja da umanjuje njenu učinkovitost. Stoga je potrebno učiniti dodatne napore u poboljšanju efikasnosti, stabilnosti i transparentnosti državne službe na svim razinama“, navodi se u izvješću.

Dimitris Kourkoulas, šef delegacije Europske komisije u BiH na konferenciji za novinare kazao je da je BiH ostvarila napredak u ispunjenju političkih kriterija u toku prve polovine 2008. godine.

„Državni Sud je nastavio sa procesuiranjem ratnih zločina i suđenja se generalno odvijaju u razumnom vremenskom roku i sukladno s međunarodno priznatim načelima. Općinski izbori održani u listopadu 2008. godine su sprovedeni sukladno sa međunarodnim standardima. Međutim, nedostatak koncenzusa u vezi sa glavnim karakteristikama jačanja države, stalni izazovi Daytonskog mirovnog sporazuma i zapaljiva retorika su nepovoljno utjecali na funkcioniranje institucija i usporili reforme, posebno od sredine ove godine. Vlasti još uvijek nisu pokazale dovoljno kapaciteta da poduzmu neophodne političke ovlasti i odgovornost“, kazao je Kurkulas.

Prema njegovim riječima, napredak nije zabilježen po pitanju ustavne reforme.

„Važno je da BiH, kao buduća članica EU, govori jednim jezikom“, rekao je Kurkulas i naglasio da bez popisa stanovništa nema ni potpisivanja Sporazuma sa EU.

Što se tiče europskih standarda, napredak je ostvaren na polju carina, poreza, poljoprivrede, transporta, vizne administracije, upravljanja granicom, azila i migracije.