Dnevni avaz: Centralna banka (CB) BiH danas će pustiti u opticaj novo izdanje novčanica od 10 i 20 KM, koje ima određene razlike u odnosu na prethodno izdanje novčanica istih apoena iz 1998. godine, saopćeno je iz Službe CBBiH za odnose s javnošću.

Na novom izdanju novčanica, između ostalog, kao godina štampanja navedena je 2008. te se na njima nalazi potpis guvernera Kemala Kozarića. Zaštitna nit kod novog izdanja mjestimice izlazi na površ inu novčanice. Kada se novčanica gleda prema svjetlu, nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CBiBH latiničnim i ćiriličnim pismom.

Natpisi na licu nove novčanice od 10 KM izrađeni su u reljefnoj štampi i mogu se osjetiti pod prstima. Svjetlucavom bojom je kod prvog izdanja novčanica od 10 KM bila odštampana vertikalna linija na desnoj strani lica novčanice. Kod nove novčanice ovaj element nalazi se u donjem dijelu lica novčanice i drugačijeg je oblika.

Na licu novog izdanja novčanice od 20 KM, umjesto prikrivene oznake apoena sive boje, nalazi se optički promjenljivi elemenat u odgovarajućoj boji. Zavisno od ugla posmatranja, unutar elementa može se uočiti jedna ili više apoenskih oznaka (broj 20).

Iz CBBiH obavještavaju da u opticaju ostaju i novčanice od 10 i 20 KM iz 1998. te da novo doštampavanje nema inflacioni efekt.