Dnevni list: Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH kojim se povećava iznos osiguranog depozita u bankama za građane sa 7500 na 20.000 maraka. Ovaj će sad prijedlog biti upućen Parlamentu na usvajanje.

"Na ovaj način želimo ojačati povjerenje građana u bankarski sustav u BiH“, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Pored toga, Vijeće je jučer donijelo odluku kojom se državljanima zemalja Evropske unije, kao i još 11 drugih zemalja, među kojima su i susjedne Hrvatska, Srbija i Crna Gora, omogućava ulazak u Bosnu i Hercegovinu samo sa osobnom iskaznicom. Također, obaveze pribavljanja viza za ulazak i boravak na  teritoriji naše zemlje do 90 dana izuzeti su državljani 66 zemalja, kao i nositelj službenih i diplomatskih putovnica još 14 država.

"Donošenjem ove odluke BiH usklađuje viznu politiku s Europskom unijom i daje svojevrstan doprinos liberalizaciji viznog režima", kazao je Špirić.

Na sjednici Vijeće ministara je usvojilo i informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti imovinskih delikata u BiH za 2006.,2007., i za prvu polovinu 2008.

"U prvom polugodištu ove godine nastavljen je trend rasta otuđenja i ilegalne trgovine ukradenim vozilima. U tom razdoblju su otuđena 884 vozila, što je porast za 6,5 posto", navodi se u informaciji. Također se navodi da je u posljednje vrijeme zaplijenjen veliki broj vozila registriranih u BiH, na kojima su potpuno izmijenjeni identifikacijski brojevi, a za koje je provjerama preko Interpola utvrđeno da su ukradena u inozemstvu. Iz Vijeća ministara je najavljena intenzivnija borba protiv autokriminala.