Dnevni list: Vlada Republike Srpske prva je na Balkanu realizirala projekt Giljotina propisa, istaknuto je tijekom regionalne konferencije posvećene reformi poslovnog okruženja u zemljama jugoistočne Europe, koja je završena jučer u Podgorici.
Predstavnici Ministarstva ekonomskih odnosa i koordinacije RS-a su istaknuli kako će uskoro biti i službena objava rezultata ekonomske analize Giljotine propisa, koja će pokazati što je donijelo smanjenje operativnih troškova i uklanjanje administrativnih prepreka za poslovanje.

Zajednički problemi

Na konferenciji je istaknuto da Vlada RS-a ima za cilj uvođenje RIA-e, tj. metodologije procjene utjecaja regulative kao ključnog instrumenta u kreiranju boljih propisa u zakonodavni sustav RS-a.
„Ovaj instrument definira da predlagač zakona ima obavezu analizirati potencijalne učinke propisa, precizirati koji se konkretno problem rješava, objasniti hoće li korist prilikom primjene rješenja koja nudi biti veća od troškova“, priopćili su iz Ministarstva ekonomskih odnosa i koordinacije RS-a.

Ističu da se mora izvršiti i ekonomska analiza utjecaja na mala i srednja poduzeća u svrhu poboljšanja okruženja za poslovanje i pružanje sigurnosti potencijalnim investitorima. Na konferenciji je istaknuto da su otvaranje poduzeća, dobivanje dozvola, registracija vlasništva i rješavanje gospodarskih sporova, oblasti u kojima treba raditi na njihovom poboljšanju kako u zemljama u okruženju tako i u RS-u.