Nezavisne novine: SARAJEVO – Usaglašavanje zakona o raspodjeli državne imovine skoro je u potpunosti blokirano, upozorava Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu.

Usvajanje zakona o državnoj imovini jedno je od ključnih pitanja iz Evropskog partnerstva i preduslov za ukidanje OHR-a.

"U posljednja dva mjeseca nismo uspjeli napraviti niti najmanji pomak ka dogovoru o raspodjeli državne imovine. Moglo bi se reći da smo imali čak i određena udaljavanja od mogućeg kompromisnog rješenja. Nadam se da ćemo uspjeti izaći iz ove situacije, ali nisam siguran kada i kako će se to desiti", rekao je Kutleša.

Pojasnio je da je predizborna kampanja onemogućila komisiju da radi na usaglašavanju zakona. Kutleša tvrdi da je zakon o državnoj imovini potpuno ispolitizirano pitanje, zbog čega komisija koju predvodi već mjesecima ne može održati sjednicu i pokušati napraviti nacrt zakona.

Uslov za tranziciju OHR-a

Iz OHR-a su juče ponovili kako je raspodjela državne imovine važna za funkcionalnost države i pravnu sigurnost u pogledu vlasničkih prava nad ovom imovinom. "Na sjednici održanoj u februaru ove godine, Vijeće za implementaciju mira (PIC) naglasilo je potrebu iznalaženja održivog rješenja za pitanje raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti, kao važan cilj koji mora biti riješen prije tranzicije OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU za BiH", saopćeno je iz OHR-a.

"Na stolu su moj prijedlog, koji predstavlja kompromisno rješenje, te još dva prijedloga koji su potpuno suprotstavljeni. Predstavnici RS traže da imovina pripadne entitetima, dok iz FBiH imamo zahtjev da sva imovina pripadne državi. Moj prijedlog, za koji vjerujem da nije odbačen, predviđa da državi pripadne imovina koja joj treba za funkcionisanje, a ostatak da podijele entiteti", pojašnjava Kutleša.

OHR je prije nekoliko godina zabranio raspolaganje državnom imovinom, a ova odluka je nekoliko puta produžavana. OHR je prije nekoliko mjeseci posljednji put produžio odluku o zabrani raspolaganja ovom imovinom, sve dok ne bude izglasan zakon.

Naredna sjednica Komisije trebalo bi da bude održana krajem mjeseca. Lideri vladajućih političkih stranaka na narednom sastanku u novembru također će razgovarati o raspodjeli državne imovine. Predsjednici SDA, Stranke za BiH, SNSD-a, HDZ BiH, HDZ 1990 i PDP-a na posljednjem sastanku u avgustu također se nisu mogli usaglasiti o ovom zakonu.