Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina do sada je ispunila oko dvije trećine, odnosno dvadesetak od 30 zadataka koje je Brisel postavio pred bh. vlasti i od čijeg ispunjenja zavisi hoće li  Evropska komisija u novembru dati pozitivan izvještaj o napretku naše zemlje.

Halid Genjac, predsjednik Zajedničke komisije Parlamenta BiH za evropske integracije, u izjavi za "Avaz" pojašnjava da se dva pitanja čine nerješivim – popis stanovništva te izmjene Izbornog zakona kojima bi bilo omogućeno da i građani nesrpske nacionalnosti iz RS mogu biti birani u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, što nije izvodljivo bez ustavne reforme.

Mnoge od obaveza uključuju i uspostavu državnih nadležnosti, što čelnici  RS odbijaju.

Na sceni imamo projekat koji treba zabrinuti. Evidentno je da već dugo nije usvojen nijedan zakon koji ima stvarni značaj. Vrijeme se troši na dnevno politička nadmudrivanja, a efikasnost Parlamenta manja je nego u ranim poslijeratnim godinama. Evidentan je i nerad Vijeća ministara i premijera Nikole Špirića, koji slijepo provodi politiku svoje stranke – kazao je Genjac.

Zahtjevi Vijeću ministara

Zajednička komisija za evropske integracije jučer je donijela više zaključaka prema kojima se traži od Vijeća ministara da u roku od 30 dana Parlamentu dostavi akcione planove o provođenju obaveza iz Privremenog sporazuma i Evropskog partnerstva te da svaka tri mjeseca izvještava Parlament o provedbi ovih planova.

Dat je i prijedlog da se pozove Evropska komisija da što prije da status kandidata BiH i ostalim zemljama u regionu.