“Mjerenje učinka i njegovo povezivanje sa sustavom indikatora je integralni dio kvalitete i učinkovitosti suvremenog procesa donošenja politika djelovanja (policy making process). Iskustva razvijenih zemalja pokazuju koliko je proces mjerenja učinka, osobito u oblasti proračuna, bitan za djelotvornost i učinkovitost rada javne uprave“ – jedan je od zaključaka ovogodišnjeg Instituta o javnoj upravi.

Međunarodni ljetni institut o javnoj upravi, pod nazivom "Mjerenje učinka u javnoj upravi“, održan je u razdobblju 24.-29. kolovoza u Tukumsu, republika Latvija. U organizaciji Generalnog tajništva Vlade republike Latvije (State Chancellery) i latvijske Škole za javnu upravu, Institut je koncipiran kao intenzivni kurs sa ciljem pružanja praktičnih i teoretskih znanja polaznicima. Ovogodišnji Institut, četvrti po redu, bio je usmjeren ka jačanju strategijskog planiranja i kapaciteta za mjerenje učinka državnih službenika, a sve s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti i profesionalizma u javnoj upravi.

"Problemi u javnoj upravi i svakodnevnom radu državnih službenika u svakoj zemlji su isti. Neovisno od kulture, tradicije, administrativnog uređenja, svaka država i njena uprava se suočavaju sa poteškoćamna i izazovima, osobito u pogledu financiranja i proračunske politike. Stoga sustav mjerenja učinka i sačinjavanja proračuna na osnovu učinka, temeljen na sustavu indikatora, predstavlja izuzetno važan alat za prevladavanje tih problema u suvremenim administracijama", istaknuto je na radnim sesijama. Sustav indikatora stvara dobru osnovu za praćenje napretka i uspjeha u izvršenju politika djelovanja, financiranju rada ustanova, kao i učinka zaposlenih. U okviru radnih sesija prezentirani su teoretski koncepti iz ove oblasti, kao i primjeri njihove primjene u praksi.

Također, na studijima slučaja iz Sjedinjenih Američkih Država, Irske, Nizozemske, Fancuske, Latvije, Finske, polaznicima su predočeni primjeri dobre prakse i iskustava u primjeni mjerenja učinka, kao i problemi na koje se nailazi u svakodnevnom radu javne uprave.

Ovaj događaj predstavljao je priliku za uspostavu suradnje i razmjenu znanja i iskustava sudionika. Također je i pokušana inicijativa povezivanja različitih europskih administrativnih sustava i tradicija, a sve s ciljem promoviranja modernih standarda uprave i unaprjeđenja njenog funkcioniranja. U svjetlu te inicijative povezivanja i prekogranične razmjene iskustava, na ovogodišnjem Institutu sudjelovali su predstavnici 10 država – Latvije, Litvanije, Moldavije, Gruzije, Ukrajine, Poljske, Rumunjske, Irske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine bio je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH i tom prilikom je prezentirana naša država kroz prizmu reforme javne uprave i najnovijih događanja na tom polju. Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Ciljna skupina ovog instituta bili su mladi menadžeri srednje i više razine, zaposleni u javnoj upravi, kao i stručnjaci za planiranje i donošenje politika djelovanja iz nevladinog sektora i ministarstava zemalja članica Europske unije i potencijalnih kandidata. Zamišljen kao sredstvo za unaprjeđenje znanja polaznika – državnih službenika i omogućavanje primjene stečenih znanja u praksi, Institut je obuhvatio neke od sljedećih tema:

  • religija mjerenja – zašto i kako mjerimo napredak
  • sustav indikatora učinka
  • veza upravljanja učinkom i procesa donošenja politika djelovanja
  • razlikovanje inputa, autputa, rezultata i efekata
  • mjerenje napretka i učinkovitosti u javnoj upravi.

Institut je od sudionika ocijenjen kao izuzetno uspješan i koristan, te je istaknuto da će mnoga od stečenih znanja itekako biti primjenjiva u budućem radu. Za narednu godinu najavljen je 5. institut, koji će se ponovno baviti javnom upravom, sa fokusom na neku drugu problematiku.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći na web stranici Ljetnog instituta www.summerinstitute.eu