Prvi dan primjene Privremenog protokola Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između Evropske unije i BiH pretekao je redovno i bez povećane dinamike uvoza robe iz EU, izjavio je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Mi smo spremno dočekali početak primjene važnog sporazuma i kvalitetno uradili sve pripreme, a situacija na graničnim prijelazima je redovna, bez povećanog uvoza. Informacioni sistem je spreman i obračunava carinu po nižim carinskim stopama i sve protječe u najboljem redu – kaže Čaušević.

Smanjenje prihoda

Koliko će, prema vašim procjenama izmjena carinskog režima utjecati na prihode na jedinstvenom računu BiH?

Od  1. jula do kraja ove godine svakog dana na državnom računu bit će za milion konvertibilnih maraka prihoda manje nego što bi bilo da se SAA ne primjenjuje. Izračunali smo da je to 117 miliona maraka manje  budžetskih prihoda. Ukupan nivo prihoda koje smo ranije ubirali po osnovu carina na uvozne proizvode iz EU je 459 miliona maraka.

Hoće li taj umanjeni priliv sredstava u državnu kasu utjecati na funkcioniranje organa vlasti ili su ministri finansija ranije planirali taj manjak?

Nažalost, nije bilo planirano da će se prikupljanje sredstava umanjiti i da će primjena SAA početi od 1. jula. Sve kalkulacije pravljene su na bazi primjene punih carinskih stopa. Zahvaljujući dobrom radu prvenstveno UIO, ispunit ćemo planirani iznos za ovu godinu na državnom računu, a vjerovatno ga i prebaciti.

Planirano je da na državni račun ove godine bude prikupljeno četiri milijarde i 830 miliona maraka, ali već sada mogu reći da ćemo prikupiti pet milijardi maraka indirektnih poreza.

Period tranzicije

Da li tek od naredne godine počinje snažnija liberalizacija i otvaranje bh. tržišta za proizvode iz EU?

Upravo tako, bez obzira na to što Sporazum ima tzv. šestogodišnji tranzicioni period, možemo reći da je to šestomjesečni tranzicioni period period jer od 1. januara naredne godine na više od 90 posto robe neće postojati nikakva carina. Ona roba koja će ostati zaštićena do 2013. godine jesu određeni broj poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Posao ćemo uspješno obaviti

Zvaničnici EU govore da evropski put BiH zavisi ponajviše od efikasne primjene SAA. Budući da u tom smislu najveći teret pada na UIO, smatrate li da ćete uspješno obaviti posao?

Hoćemo, evo već nakon prvog dana primjene možemo reći da neće biti nikakvih problema u segmentu koji se tiče liberalizacije tržišta.