Dnevni avaz: Potpuno obnovljena zgrada bivšeg Izvršnog vijeća, u koju se treba useliti Vijeće ministara BiH, zjapi prazna iako su svi radovi okončani prije više od mjesec. Predstavnici oba doma Parlamenta BiH zvanično su od izvršne vlasti zatražili da konačno iseli iz "njihovih" prostorija, te da se zgrada, u čiju je obnovu uloženo oko 36 miliona KM, konačno stavi u funkciju.    

Dva upozorenja

Jedini razlog zbog kojeg zgrada nije useljena je uporno odbijanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da na dnevni red stavi odluku o preseljenju te odluku kojom se precizno definira koja će ministarstva i službe biti smješteni u obnovljenom objektu – izjavio je za "Dnevni avaz" zamjenik ministra finansija BiH i glavni koordinator obnove zgrade Vijeća ministara BiH Fuad Kasumović.

Prema njegovim riječima, Špirić je do sada dva puta upozoravan da je postojeća situacija neodrživa i da se neopravdano i dalje plaćaju visoki iznosi zakupnina za smještaj pojedinih institucija i to u neuvjetne prostorije, umjesto da se one smjeste u novu zgradu.

Troškovi sanacije

Da sve bude još tužnije, narednog mjeseca ističu gotovo sve garancije na učinjene radove, a mi nismo ni uselili u zgradu. Dakle, ukoliko nešto i ne bude bilo uređeno kako treba, troškovi sanacije bit će namireni iz  budžeta.

Koliko je paradoksalna situacija, svjedoči i podatak da ne možemo instalirati telefone, jer nije tačno određeno ko je u kojoj kancelariji – naglašava Kasumović.