Nezavisne novine: BIJELJINA, UGLJEVIK – Misija OEBS-a u BiH uručila je juče opštinama Bijeljina i Ugljevik sertifikate za realizaciju projekta "Ugovor", odnosno Programa realizacije opštinske administracije.

Vođа projekta "Ugovor" ispred Misije OEBS-a Arlet Stojanović rekla je prilikom uručenja sertifikata opštini Bijeljina da je cilj projekta "Ugovor" povećanje učešća građana u radu opštinske administracije u različitim sferama djelovanja.

Stojanovićeva je navela da je opština Bijeljina odavno pokazala spremnost za saradnju sa Misijom OEBS-s, te da ovaj sertifikat pokazuje da je opštinska administracija savladala svih pet modula projekta.

"Ugovor" podrazumijeva slobodan pristup informacijama, usvajanje etičkog kodeksa, zatim strateško planiranje sa intenzivnim učešćem građana, te ugradnju u opštinski statut odredbi na osnovu kojih će građanima biti omogućeno da učestvuju u radu opštine. Peti modul je zajedničko planiranje projekata građana i opštinske administracije.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je opština ispunila uslove i dogovore sa ovom misijom, što će doprinijeti njenom transparentnom radu i boljoj saradnji sa građanima.

Program kroz koji je prošla opština Ugljevik sastoji se od dvije komponente – rukovođenja kadrovskim potencijalima i upravljanja javnim finansijama.

Time se ova podmajevička opština svrstala u red lokalnih zajednica koja je rad uprave prilagodila potrebama svojih građana.

Načelnik opštine Vasilije Perić je kazao da su ispunili određene standarde i tako dobili mnogo efikasniju i ekonomičniju administraciju koja je okrenuta potrebama građana.

"Preko 60 odsto budžeta izdvajamo za kapitalne projekte", istakao je Perić dodajući da je opština više puta pohvaljena od OEBS-a jer pri odabiru samih projekata uvažava potrebe građana.