Nezavisne novine: Milorad Dodik, premijer RS, podržao je projekte koje je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) spreman kandidovati  u RS, a koji se tiču zaštite životne sredine, ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena i drugih oblasti važnih za razvoj BiH.

Dodik je sa  koordinatorom UN-a i rezidentnim predstavnikom UNDP-a Kristinom Meknab razgovarao juče u Banjaluci o učešću RS u projektima UNDP-a. Meknabova je u razgovoru s Jasnom Brkić, predsjednikom  Vlade RS i ministrom za ekonomske odnose i koordinaciju RS, ocijenila  da za uspješnost djelovanja UN-a i njenih  institucija i agencija u BiH, velike zasluge ima RS, s obzirom na činjenicu da se mnogi razvojni programi, poput onog  za Srebrenicu, sprovode u RS.

"Nakon stvaranja uslova za povratak, pažnja UNDP-a usmjerena je na ekonomski  i privredni razvoj srebreničkog regiona. Trenutno se intenzivno radi na tome da se privuku nova preduzeća i firme koje bi otvorile pogone, zapošljavale i radile u Srebrenici", kazala je Brkićeva.

Maknabova se juče  sastala i s Omerom Brankovićem, ministrom za izbjegla i raseljena lica RS, i razgovarala o zajedničkim projektima obnove. Kako je saopšteno iz ovog ministarstava, riječ je o projektima obnove stambenog fonda i infrastrukture u Srebrenici, Bratuncu i Milićima, projekat  SUTRA II i SUTRA PLOD.