Dnevni avaz: Delegacija Direkcije za proširenje Evropske unije, predvođena Dirkom Langeom, šefom odjela za BiH i Albaniju, posjetit će ove sedmice BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Lange će sa bh. zvaničnicima razgovarati o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji će se uskoro biti potpisan, ali i o nastavku reformi iz paketa Evropskog partnerstva za BiH.

Očekuje se da će Lange  upozoriti da, nakon ispunjavanja uvjeta za potpisivanje SAA, BiH mora nastaviti sa reformama i prikupiti informacije za godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na evropskom  putu. Izvještaj Evropska komisija objavljuje svake godine najesen za svaku državu pojedinačno.

Otvaranje novih  prostorija

Kako saznajemo, novo sjedište Evropske komisije u Sarajevu bit će otvoreno 4. juna. Delegacija EK u Sarajevu već neko vrijeme koristi nove prostorije u zgradi na Skenderiji, u centru Sarajeva, ali se čeka na zvanično otvaranje. Očekuje se da će tom događaju prisustvovat i Pjer Mirel (Pierre Myrel), direktor Direkcije za proširenje EU.