Dnevni avaz: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ne smatra da su problemi u manjku broja uposlenih u Direkciji za evropske integracije (DEI) naše zemlje takvih razmjera da mogu ugroziti put BiH ka Evropskoj uniji.

Mladi kadrovi

Osman Topčagić, direktor DEI, upozorio je da BiH mora povećati institucionalne kapacitete kako bi mogla provesti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) te nastaviti evropske integracije, Iznio je da na tim poslovima sada radi svega 60 ljudi, umjesto108, koliko je predviđeno.

Sve su to problemi s kojima se suočavamo, ali ne mogu ugroziti naše ispunjavanje obaveza, jer kako se budemo približavali EU, popunjavat će se ovi kapaciteti institucija BiH kako bi mogli podnijeti sve izazove. Ono što nedostaje BiH, odnosno, barem do sada što se pokazivalo, jeste politička volja – prokomentirao je Špirić za "Dnevni avaz".

Potvrdio je da postoje problemi i s nedostatkom prostora, gdje bi radili eksperti, ali da je to znak kako se mora napraviti takav sistem u kojem će rad u državnoj službi biti unosan za mlade ljude koji žele da se educiraju i rade i institucijama BiH.

Cjelovit program

Dobro bi bilo imati u vidu i da, kada raspravljamo o zakonskim projektima, kao što je zakon o plaćama, sve dotle dok je rad u entitetskim institucijama, unosniji od rada u državnim, to nije dobro. U svakom slučaju, kako se budemo približavali EU, razvijat će se i institucije koje mogu nositi sve izazove. Stvar je i moja i Topčagićeva da otklanjamo ta uska grla koja se pojavljuju na tom putu – istakao je Špirić.

On je potcrtao da će Vijeće ministara tražiti od svih institucija da preciziraju šta su sve slabosti i problemi i na koji način se oni mogu otkloniti, a kako bi se napravio cjelovit program. Zaključio je da se sve to može prevladati samo ako postoji politička volja.

Ponašati se kao da smo potpisali SAA

Kad je riječ o kašnjenju potpisivanja SAA, predsjedavajući Vijeća ministara ja naglasio kako je gotovo sigurno da su razlozi toga samo tehničke prirode.

Žao mi je što smo mi u BiH potrošili četiri i po godine za nadmudrivanje, a Briselu ostavili svega mjesec, iako su rekli da im treba više vremena da bi u tehničkom smislu odredili svoj dio posla. Mi se moramo ponašati kao da smo potpisali SAA, ima mnogo posla da uradimo, a ne da pravimo histeriju oko datuma, da li je to maj ili juni. Naravno da je dobro da se to desi što prije, ali nama ne treba manifestaciono potpisivanje, nego suštinsko i mislim da će Brisel ubrzo odrediti taj datum – naveo je Špirić.