INTERVJU: Dimitris Kurkulas, šef Delegacije EK

Bosna i Hercegovina dočekuje Dan Evrope, 9.maj, iščekujući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom. Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkoulas) u intervjuu za "Dnevni avaz" povodom Dana Evrope ističe kako je "najvažnije da BiH može biti sigurna da će SAA biti potpisan".

Ako me pitate kada će biti potpisan, u pitanju je nekoliko sedmica. Ne mislim da ima razlike u tome. Najvažnije je za BiH da se sada fokusira na punu implementaciju tog sporazuma. To će biti veoma važan kriterij za daljnju integraciju BiH ka punopravnom članstvu u EU – kaže Kurkulas.

Ocjena kapaciteta

Prema njegovim riječima, 12-18 mjeseci nakon potpisivanja SAA bit će "krucijalni za BiH", jer će se na osnovu njih moći napraviti "ocjena kapaciteta BiH da se suoči s izazovima članstva u EU".

Da li je BiH spremna da primjenjuje Sporazum? Spremni smo na potpis, ali hoćemo li ga moći primjenjivati u cijelosti?

To je veoma opsežan Sporazum, ne očekujemo da ga ijedna zemlja može odjednom provesti, ali uz dobru političku volju, to nije nemoguće. BiH, administracija i politička struktura i društvo u cijelosti, to može. To jeste težak put, ali proces priključenja nije lagan, to smo i mi u drugim zemljama osjetili. Sve te žrtve i napori nisu da bi bio zadovoljen Brisel, nego zbog koristi građana i budućnosti zemlje.

Nijedna zemlja koja je potpisala Sporazum nije odustala ili otpala s evropskog puta, mnoge od njih već su članice EU. Može li se ovaj sporazum doživjeti kao pismena garancija da će BiH postati članica EU?

Ne, bilo bi pogrešno interpretirati da je potpisivanjem Sporazuma garantirano punopravno članstvo. Za to nema garancije uopće nikome, ali činjenica da su sve zemlje koje su počele razgovore o članstvu i prije toga potpisale Sporazum te došle do kraja tog puta znači dvije stvari. Prvo, da vas ne ostavljamo, mi smo ovdje da vam pomognemo u tome. I drugo, da su zemlje u procesu priključenja vidjele koristi od tog procesa. Ali, nema automatizma i nema nikakvih prečica i bajpasa da bi se preskočili uvjeti ili koraci koje svaka zemlja mora proći.

Mislite li da je moguće da BiH podnese zahtjev za kandidatski status, odnosno članstvo do kraja ove godine?

Rano je govoriti o tome. Potreban je razuman period implementacije SAA i onda možemo početi govoriti o narednim koracima. Prvo trebate dokazati da ste sposobni provesti SAA, ali to je na kraju potez domaćih vlasti. Ako bi mene pitali za savjet, ja bih im rekao da ne požuruju, jer bi u tom slučaju njihov zahtjev mogao biti manje osnovan i kredibilan.

Važan izazov

Prije nekoliko sedmica policija reforme bila je prioritet za BiH. Ali, šta je to sada, kada već SAA imamo u ruci? Jesu li to ustavne promjene?

Implementacija SAA sad je prioritet, on se tiče svih građana BiH, to nije samo za diplomate i visoke dužnosnike. To je pitanje koje se tiče poljoprivrede, domaće trgovine…To je veoma važan izazov koji će donijeti i određenu političku stabilnost i čvrst zakonski okvir za ekonomiju. Očekujem da će to dati signal kompanijama da povećaju investicije u BiH.

Možemo li očekivati da nakon trgovinskog sporazuma velike evropske kompanije dođu trgovati i investirati u BiH?

Odluke velikih kompanija donose se na osnovu brojnih faktura, ali znam iz iskustva da stabilnost zakonskog okvira i činjenica da u nekom periodu mogu ovdje raditi pod istim uvjetima kao na zajedničkom tržištu EU od 500 miliona ljudi će dati pozitivan signal. Uz to, bit će potrebno u BiH poboljšati infrastrukturu, ukupnu ekonomiju. Kada BiH postane kandidat i članica, imat će pristup većim fondovima koji će moći koristiti za velike infrastrukturne projekte. Tu mislim na ceste i autoceste, željeznicu, energetiku.

Vizni režim

Srbija je dobila mapu za ukidanje viznog režima. Kad će BiH dobiti upute šta treba učiniti da se ukine viza za bh građane koji putuju u EU?

Znam da komesar Žak Baro (Jacques Barrot) radi na otvaranju dijaloga, ali još nemamo datum kada će se to desiti. To nije povezano s datumom potpisivanja Sporazuma. Znam da njegovi saradnici rade na tome da bude organiziran i mislim da će veoma brzo doći i otvoriti taj dijalog sa BiH.