Dnevni avaz: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije, čak i ako se sutra usvoje zakoni o reformi policije, skoro da je sigurno, neće moći biti potpisan prije 26. maja, saznaje „Dnevni avaz“ iz pouzdanih izvora bliskih međunarodnoj zajednici.

Generalni sekretarijat Evropske komisije izvijestio je relevantna tijela Evropske unije da iz tehničkih razloga ne može pripremiti sporazum za potpisivanje prije tog roka.

Pojašnjeno je da iz sporazum ima blizu 700 stranica teksta, a privremeni sporazum dodatnih 600. Stoga je potrebno vrijeme za prijevod na jezike EU i prilagođavanje teksta, a problem je u tome što su dvije trećine osoblja EU uposlene prijevodom teksta Lisabonskog ugovora o reformi institucija Evropske unije.

Uz sve to, prijevod sporazuma na tri bh. jezika trebaju biti provjereni od vanjskih saradnika Komisije.

Sam izbor tih saradnika traje deset dana – navodi se, kako saznajemo, u dopisu.

Briselska administracija u internom dokumentu prvobitno je iznijela stav da bi, zbog odgađanja ispunjenja političkih uvjeta, Sporazum mogao biti spreman za potpisivanje tek 30. juna, kada će biti održan posljednji sastanak ministara vanjskih poslova EU tokom slovenskog predsjedavanja.

Međutim, kamo saznajemo, nakon snažne reakcije slovenskog šefa diplomatije Dimitrija Rupela, posljednji rok pomjeren je za ministarski sastanak 26. maja. Ako se reforma policije usvoji, onda bi bh. zvaničnici tog datuma trebali ići u Brisel na potpisivanje ugovora.