Glas Srpske: Sarajevo – Sindikati  bezbjednosti agencija BiH, SIPA-e i OBA-e, Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje zahtijevaju od Savjeta ministra BiH i Parlamenta BiH da im se povećaju plate, upozoravajući da, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, ni štrajk nije isključen.

Predsjednik  Sindikata Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Mesud Ormanović izjavio je da policajci  kantona i entiteta imaju plate veće u prosjeku za 400 maraka od pripadnika Granične policije i SIPA-e.

– Plate bi trebale da budu u skladu sa težinom posla koji obavljamo. Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima moguć je i štrajk. Ne treba se igrati sa ovim zanimanjima, ali se sa našim primanjima neko očito igra – istakao je Ormanović.

Sindikalci traže povećanje plata  u odnosu na trenutne od 25 do 35 posto.

– Plate običnih policajaca u SIPIA-i su nedopustivo niske i sa dodatkom iznose oko 640 maraka. Inspektor u SIPA-i sa dodatkom ima platu 1.100 maraka, a u Federalnom MUP-u ili Kantonu Sarajevo zaradi 400 maraka više – kazao je Ormanović.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje, Ratko Kovačević rekao je da je ovu instituciju od njenog formiranja 2005. godine do danas dobrovoljno napustilo 220 ljudi, od čega je njih 113 sa visokom stručnom spremom.

– Iz godine u godinu Upravu napušta sve veći broj ljudi. Osnovni razlog su niske plate koje se nisu povećale od formiranja Uprave. Inspektori u Upravi imaju platu od 1.000 do 1.100 maraka.

Plate u svim ostalim službama i na entitetskom i na kantonalnom nivoima su povećane, dok naše stagniraju. Naš sindikat traži povećanje plata od 25 odsto – kazao je Kovačević i dodao da direktor Uprave ima ugovorenu platu od 5.000. maraka.