Ustanove i građani Bosne i Hercegovine dobiti će osnovni pristup propisima BiH, FBiH i RS, zahvaljujući projektu Baze podataka o propisima.

Na taj način će se doprinijeti razvidnosti i odgovornosti rada javne uprave u BiH. U okviru toga, pristupom kroz integrirani portal će se omogućiti i pristup postojećim BH propisima prevedenim na engleski jezik. Ovo može biti od posebnog interesa za međunarodnu zajednicu prisutnu u BiH, njene organizacije, diplomatska predstavništva, strane investitore ili projekte tehničke i slične pomoći koji se implementiraju u BiH.

U tom pravcu, OHR, UNDP i PARCO pripremaju Memorandum o razumijevanju kojim će se uspostaviti suradnja ovih institucija u oblasti koja se odnosi na prijevode BH propisa na engleski jezik i koji bi također trebali biti dostupni online. Ured PAR koordinatora bi, prema ovom Memorandumu, trebao postati hosting institucija za bazu BH propisa na engleskom jeziku koje trenutno posjeduje OHR i koju je spreman ustupiti Uredu. Ova baza bi bila sastavni dio sveobuhvatne baze propisa na jezicima u službenoj upotrebi u BiH. UNDP će pružiti potrebnu tehničku podršku za kreiranje baze dok bi njen konačan ustroj i ažuriranje trebao preuzeti Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Na osnovu preporuka iz Sistemskog pregleda javne uprave u BiH iz 2005. godine, Akcioni plan za sprovođenje reforme javne uprave u BiH predvidio je uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka propisa u elektronskom formatu. Zamišljena kao jedna od mjera za poboljšanje pristupa popisima (Akcioni plan, IP 5.1.), pomenuta baza podataka biti će dostupna svima i moći će joj se pristupiti putem interneta, kroz integrirani web portal.

Projekt izrade baze financiran je od strane Europske Komisije i UNDP-a koji je ujedno i implementator projekta. Jedan dio tog projekta usmjerena je i na osiguranje prijevoda propisa BiH na strane, a prvenstveno na engleski jezik, na jednom mjestu. Upravo taj dio projekta povjeren je Uredu i biće jedna od njegovih odgovornosti.

Početak rada ovog portala biti će medijski propraćen kako bi javnost bila obaviještena o mogućnosti korištenja baze, njenom sadržaju i koristima koje iz tog korištenja proizilaze, kako za ustanove, tako i za pojedince.