Канцеларија координатора за реформу јавне управе (ПАРКО) у сарадњи са СИГМА организовао је данас радионицу о припреми извјештаја о напретку у проведи Стратешког оквира за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини и Акционог плана реформе јавне управе.

Ферид Отајагић, замјеник координатора за реформу јавне управе нагласио је важност мониторинга и извјештавања казавши да је то “добар алат за управљање који креаторима политике и доносиоцима одлука пружа информације о постигнутом напретку или недостатку напретка у постизању циљева политике и проведби планираних активности”. Он је нагласио да је без извјештавања немогуће пратити промјене унутар јавне управе, идентификовати проблеме и корективне мјере које ће бити предузете да би се испунили зацртани циљеви из Стратешког оквира и Акционог плана.

Експертица СИГМА Егле Римкуте истакла је важност припреме квалитетних извјештаја који требају јасно описати постигнуте резултате и помоћи управи да сагледа недостатке из прошлости, одреди приоритее за будућност, те се настави даље унапређивати на бази научених лекција.

“Планирано је да први извјештај о напретку обухвати период 2020-2022. година. Процес прикупљања података ће се одвијати у двије фазе, а очекује се да ће извјештај бити завршен и достављен владама у првом кварталу наредне године“, навела је Анета Раић, шеф Јединице за донаторску координацију, финансије, мониторинг и евалуацију ПАРКО.

Онлајн радионици, на којој је презентован и нови ИТ систем, присуствовало је више од 120 службеника из институција Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, који судјелују у проведби Акционог плана. Подршку развоју информационог система пружила је Делегација Европске уније у БиХ, кроз пројекат финансиран из ИПА ИИ фонда.