Бесконачно дуги редови испред бх. институција и а бесконачно и чекање. Некад прође и по неколико сати за добивање само једног папира, или вам недостаје баш тај само једна папир. Заостајемо у процесу дигитализације, а у међувремену смо сврстани у ред ‘земаља незналица’, објавила је Н1 телевизија.

Уколико у Босни и Херцеговини желите завршити административне послове, наоружајте се стрпљењем. У највећем броју случајева, чекаћете неколико сати и недостајаће вам ‘још један папир’.

”Један сат, и опет ћу се морати вратити, не можемо таксу купити овдје, него кад завршимо идемо по таксу на неки киоск, па опет овамо у ред”, кажу нам грађани.

”Сат времена чекам, не знам ни по шта сам дошао”, рекао нам је још један грађанин.

У законском контексту каскамо

Како би овакво стање постало прошлост, Тузлак Енвер Глухић креирао је једноставну апликацију е-документи, прилагођену свима. За само неколико минута, у било које вријеме, грађани би могли приступити својим документима.

”Апликација функционише по принципу да би сваки грађанин би имао своје приступне податке, а то су матични број и лозинка. Довољно су два до три клика да добијете свој документ у електронској форми, можете га штампати, а можете га користити и у ПДФ формату. Сваки документ има свој код за провјеру, тако да се врло лако путем исте апликације може провјерити вјеродостојност било ког издатог документа”, навео је Енвер Глухић.

Надлежни су се, ипак, оглушили на овај приједлог. Камен спотицања на путу ка дигитализацији је и Закон о електронском потпису на државном нивоу. Усвојен још 2006, требао је постати функционалан 2019. године, али је застарио. Нови закон у форми нацрта усвојило је Вијеће министара, али не и Заступнички дом Парламанта Босне и Херцеговине.

”Ми прво ту у законском контексту каскамо, онда каскамо са свим осталим стварима. Каскамо са изградњом инфраструктуре, каскамо са успостављањем е-сервиса и е-регистара”, рекао је Адис Муховић, из Центра за политике и управљање.

На путу ка ЕУ дигитализација неопходна

Одређених помака ипак има. Примјер је Миа четбот, онлине помоћница од које грађани Бијељине и Лакташа могу затражити своја документа, а исти стижу на кућну адресу. Дигитализација је почела лаганим корацима, но основни проблем је нецјеловитост.

”Не испуњавају један услов, а то је хармонизована реформа јавне управе у цијелој БиХ и развој дигитализације у е-управи, као једног процеса који је неминован, али прилично фрагментиран, и из тих разлога не могу да испуне услове који се очекују. Један од фактора ограничења је непостојање јединственог, заједничког тијела цертификационог тијела за електронски потпис’‘, рекао је Драган Ћузулан, из Уреда координатора за реформу јавне управе.

На путу ка Европској унији, дигитализација је неопходна. Предности су видљиве и са аспекта економије.

”Мале земље, транзицијске земље, користе дигиталну трансформацију како би створили претпоставке за вишу стопу економског раста, убрзале економски развој. БиХ нажалост, значајно заостаје по овом питању. Лаички посматрано, то је најлакше увидјети уколико посматрамо бројне редове чекања широм државе”, казао је економски аналитичар Адмир Чавалић.

Чекаће још дуго, с обзиром да је Свјетски економски форум сврстао Босну и Херцеговину у категорију земаља незналица. Тик до земаља без икакве перспективе, а далеко од лидерских.