Тема транспарентности и отварања података од јавног интереса у оквиру међународне иницијативе Партнерство за отворену власт окупила је 13. и 14.10.2022. у Риму представнике земаља Источне Европе и Западног Балкана. Дводневни дијалог о отварању институција јавне управе према грађанима организовале су Регионална школа за јавну управу – РеСПА и Европска јединица Партнерства за отворену власт, а као пратећи догађај редовног регионалног састанка Партнерства за отворену власт Европе.

Сесије у оквиру дијалога земаља Западног Балкана биле су прилика за представљање активности и иницијатива у току, те тренутног стања и изазова у реализацији мјера које се односе на отварање података акционих планова Партнерства за отворену власт по појединачним земљама. Активности које су представљене уједно су и директна веза са циљевима, мјерама и активностима националних акционих планова реформе јавне управе, па тако и Стратешког оквира за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини 2018-2022.

Пројектне активности које је у оквиру реформске области Одговорност и уз подршку ГИЗ Програма јачања јавних институција у БиХ Канцеларија координатора за реформу јавне управе претходно координирала на државном и федералном нивоу у Босни и Херцеговини, а које се односе на  израду процјене спремности јавне управе за објаву података у отвореном формату (Опен Дата Ридинес Асесемент – ОДРА), представљају повезницу и један од позитивних примјера корака које владе требају урадити приликом покретања иницијатива отворених података.

Унапређење транспарентности и нивоа отворености података препознато је у напорима реформе јавне управе широм земаља Западног Балкана и битан је сегмент њихових акционих планова реформе јавне управе, што је овом дводневном дијалогу дало додатну вриједност. Представљање добрих пракси у корацима који слиједе након проведених анализа у области отварања података допринијело је успостављању партнерстава и контаката од користи за планирање будућих активности у области транспарентности и отварања података у Босни и Херцеговини.

Поред представника Канцеларије координатора за реформу јавне управе, у дискусији су у име Босне и Херцеговине учествовали и представници Министарства правде Босне и Херцеговине, те представник Транспарси Интернешнел БиХ, који је представио резултате праћења транспарентности процеса јавних набавки у Босни и Херцеговини.