Едукацијски факултет Универзитета у Травнику био је домаћин прве Међународне статистичке конференције ССЕ 2022 која је одржана 27. и 28. маја 2022. године.

Покровитељ конференције било је Министарство образовања, науке, младих, културе и спорта Средњобосанског кантона, а партнер конференције је Факултет за техничке студије Универзитета у Травнику те коорганизатор Учитељски факултет Универзитета у Загребу.

Након протоколарног дијела отварања конференције, уприличено је излагање радова.

Проф. др. Ферид Отајагић, замјеник државног координатора за реформу јавне управе говорио је о теми: Правна и фактична једнакоправност држава у међународним односима.

Сама повеља Организације Уједињених народа (ОУН) предвиђа да “организација почива на сувереној једнакости свих њених држава”. Међутим, са увођењем у Савјет безбједности ОУН-а сталних пет чланица и то са правом вета та правна једнакост се нарушава.

Изазови, односно ратови на крају 20. и почетком 21. вијека показали су да је фактичка или реална једнакост држава у међународним односима још више неостварива и испољава се као очита неједнакост. Због тога, проф. др. Отајагић и кооаутори рада мр. Мехмед Халиловић, амбасадор Босне и Херцеговине и мр. Бојан Јожанц, дипломата у Министарству спољних послова Босне и Херцеговине сматрају да је Повеља Уједињених нација већ застаријели устав Свјетске организације.

У контексту тога, иницирају и предлажу измјена Повеље ОУН-а у смислу успоставу истинске једнакости свих суверених држава. Као перспективу истичу нужност јачања интеграција, учинковитости и оперативности међународних институција и међународног права.

Учесници конференције били су угледни стручњаци у својим областима и гости из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, САД-а и Косова као и студенти Едукацијског факултета Универзитета у Травнику. Они су говорили о темама, између осталог, “Допринос статистике унапређењу менаџмента у образовању”, “Оцјењивање и вредновање у учењу математике”, “Софтверске платформе на високошколским установама током ковид-19”, “Ефекти примјене информационих технологија у јавној управи Босне и Херцеговине”, “Компаративна анализа плаћања, информациона безбједност и криптографија” и др.

Значај саме конференције огледа се у јединственој прилици за међусобну размјену приступа и примјера добре праксе између професора, домаћих и страних стручњака.