У Бриселу је 11. маја 2022. године одржан други по реду састанак Управног одбора Дигиталног самита Западног Балкана за  2022 годину, на којем је имао прилику да учествује и Канцеларија координатора за РЈУ.

Испред БиХ кључни представник је Министарство саобраћаја и комуникација БиХ као главни носилац и координатор активности које су предвиђене кроз активности и програме које проводи Регионални Савјет за кооперацију дефинисане припадајућим Акционим планом.

Састанак су заједно са представницима економије домаћина – Косова водили и представници менаџмента и програма РЦЦ-а, институција Европске комисије ДИЏИ КОНЕКТ, ДИЏИ НИР, ДИЏИ РИСРЧ ЕНД ИНОВЕЈШН, Нјемачког Федералног министарства за економске послове и климатске акције.

Презентовани су садржаји, говорници, улоге и обавезе по појединим темама Дигиталног самита који се планира у септембру 2022. године у Приштини.

Овогодишња тема у фокусу ће бити Дигиталне вјештине (Дижитал скилс) те теме које се тичу Повезаности мрежа и сервиса (Нетворк енд Сервис Конективити), Услуге повјерења и сајбер безбједнест (Траст енд Секјурити), Дигитална економија (Диџитал Економи).

Такође су представљени и планирани паралелни догађаји и Б2Б аспекти који ће послужити за подизање свијести о наведеним темама те мобилисање свих стејкхолдера ван управе који су битни учесници у наведеним темама и процесима.

Наведени састанак представља наставак напора и опредјељења Канцеларије координатора за активним учешћем у регионалним активностима које за циљ имају унапријеђење координације укупних процеса РЈУ а посебно у домену побољшања услуга грађанима.

Учешће у регионалним програмима и пројектима би омогућило да се убрзају реформски процеси дигитализације у БиХ који су врло често лимитирани унутрашњим дилемама. Потребне су заједничке акције и иницијативе ка унапређењу регионалне сарадње, подршка дигиталној интеграцији, као и размјена информација на отворен, интероперабилан, сигуран и поуздан начин, дајуц́и приоритет регионалној интероперабилности и услугама повјерења

Ефекти оваквих пројеката би били додатно изражени будући да би се дотицали веће групе корисника чиме би се промовисала боља мобилност грађана земаља региона али и потицала компетитивност унутар региона.