Канцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ јуче је организовала округли сто на којем су правни експерти СИГМА – ОЕСИДИ и свих нивоа власти у Босни и Херцеговини разматрали нормативно-практичне аспекте закона у управном поступку у БиХ.

Замјеник државног координатора, проф. др. Ферид Отајагић појаснио је да је управно одлучивање кључно питање у реформи јавне управе.

“Циљ је да се изнесу и анализирају нормативна рјешења у законима о управним поступцима свих нивоа, да се кроз учешће практичара невладиног сектора и министарстава изнесу одређени проблеми у практичној примјени ЗУП-ова”, истакао је Отајагић у изјави за Фену.

И да на крају, додао је, изнесемо позитивна рјешења држава у регији и позитивне праксе које би довеле до модернизације управних поступака, ефикаснијег, једноставнијег, бржег и јефтинијег остваривања права и дужности странака у управним поступцима.

Модернизација управних поступака подразумијева и дигитализацију, која је заживјела у државама окружења.

Подсјетио је да су неке елементе Стратегије реформе јавне управе у БиХ која је донесена 2006.године, Брчко дистрик и енитет Република Српска уградили у измјене закона о управним поступцима, у смислу модернизације, али да ентитет Федерација БиХ није извршио измјене. По неким информацијама нацрт измјене тог закона је на столу Владе ФБиХ.

“Истина је да је Федерација БиХ заостала са измјенама Закона о управном поступку, али ми смо данас иницирали и координирамо питања да са представницима СИГМА-е, која је први партнер Канцеларије координатора, актуелним учинимо управне поступке у БиХ, ради њихове модернизације, односно, ради лакшег, јефтинијег и бржег остваривања права и дужности субјеката, а то су и грађани и правна лица и остале неформалне групе”, казао је он.

Поред представника СИГМА-е, на округлом столу учествовали су и представници Министарства правде БиХ, Министарства управе и лојкалне самоуправе Републике Српске, Министарства правде Федерације БиХ, Министарства правде и управе Кантона Сарајево, Апелационе комисије Брчко дистрикта БиХ, Управне инспекције БиХ, Управне инспекције РС, Управне инспекције Брчко дистрикта БиХ, Жалбеног савјета при Савјету министара БиХ, Одбора за жалбе РС те привреде и организација цивилног друштва.

С обзиром да Стратегија реформе јавне управе у БиХ, управни поступак третира као кључни аспект реформе која унапређује квалитет јавних услуга, а питање управног одлучивања поставља као централно питање у реформи јавне управе, Канцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ бројним активностима жели ојачати владавину закона, владавину права и правне сигурности у Босни и Херцеговини, јер је крајњи циљ реформа јавне управе у БиХ.

“Коначни циљ реформе јавне управе у БиХ је владавина закона, односно, владавина права у раду и понашању јавне управе у управном одлучивању у коме субјекти остварију субјективна права и дужности”, закључио је Отајагић.