Чланице глобалне Иницијативе Партнерство за отворену власт ће у периоду од 16.-20.05.2022 године обиљежити Седмицу отворене власти (Оупен Гов Вик) гдје ће заједно са цивилним друштвом промовисати вриједности отворене власти: транспарентност, одговорност, учешће грађана у јавним политикама и сарадњу цивилног друштва и власти. Током протеклих пет година реформатори отворене владе организирали су више од 1.300 догађаја “Оупен Гов Вик” у више од 70 земаља, од јавних расправа, преко хакатона, вебинара и још много тога.

Учешћу у промоциији вриједности ОГП и ове године, четврти пут заредом, придружиће се и Представници/е Савјетодавног вијећа Партнерства за отворену власт у БиХ.

Тако ће, у организацији Канцеларије координатора за реформу јавне управе и Транспаренси Интернешнела БиХ 17.05.2022. године у Сарајеву бити одржана радионица за државне службенике из институција Босне и Херцеговине који учествују у попуњавању упитника о самопроцјени институција о провођењу стандарда проактивне транспарентности.

Наредни дан, 18.05.2022 године Савјетодавно вијеће ОГП у БиХ организује два догађаја и то за службенике кантоналних влада и скупштина о унапређењу транспарентности у институцијама.

На овим догађајима биће промовисане и активности које институције намјеравају провести у наредне двије године а кроз мјере које су наведене у Акционом плану за проведбу Иницијативе.

Босна и Херцеговина приступила је Иницијативи “Партнерство за отворену власт” 2014. године, а први Акциони план Савјета министара БиХ за проведбу Иницијативе “Партнерство за отворену власт”, усвојен је у септембру 2019. године, за период 2019.-2021. година. Други Акциони план је припремљен и очекује се усвајање у Савјету министара БиХ.

У Акционом плану за период 2021. – 2023. године, нагласак је стављен на: отварање података кроз координацију развоја екосистема отворених података (јавног податковног добра), активности на подручју отварања података из области јавних набавки, антикорупције, унапрјеђење буџетске транспарентности, значај регулисања питања стварног власништва, те повећање транспарентности информација и унапрјеђење система размјене информација са грађанством путем веб странице Агенције за равноправност сполова Босне и Херцеговине.

Како грађани исказују потребе за приступачнијом и транспаретнијом јавном управом као кључне за кавлитету свог живота и рад приоритети Акционог плана управо су дефинирани у складу са израженим потребама грађана, искуством и приоритетима цивилног друштва, те препорукама међународне заједнице. Додатно, мјере Акционог плана пажљиво су усклађене с другим процесима реформе јавне управе, а како би се осигурала синергија те одрживост мјера.

И у овоме Акционом плану се водило рачуна о томе да се обезбједи одрживост проведених мјера, те да наредне мјере и активности буду амбициозније од оних из претходног Акционог плана. Све мјере и активности овог Акционог плана су формулисане кроз дијалог и сарадњу са представницима организација цивилног друштва.