Kоординатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан, замјеници координатора Дарко Kасап и Ферид Отајагић и њихови сарадници одржали су данас у Сарајеву, у просторијама Kанцеларије координатора за реформу јавне управе, радно-консултативни састанак са шефом Секције за европске интеграције, политичка питања, односе с јавношћу и информације у Делегацији ЕУ у БиХ Kрасимиром Николовим и његовим сарадницима а на којем се разговарало о застоју у доношењу кључних докумената у рефоми јавне управе, као што је Заједничка платформа о принципима и начину имплементације реформе јавне управе у Босни и Херцеговини.

Ради се о документу “Заједничка платформа о принципима и начину имплементације реформе јавне управе у Босни и Херцеговини” који представља политички и правни оквир за сарадњу органа управе свих нивоа власти у процесу реформе јавне управе у Босни и Херцеговини али и за провођење Стратешког оквира за реформу јавне управе и пратећег акционог плана. Између осталог, документом се дефинише политичка координација реформе јавне управе, односно успостављање тијела – Kоординационог одбора за реформу јавне управе. Међутим, још увијек нема политичког договора ко ће чинити Kоординациони одбор, да ли само предсједавајући Савјета министара БиХ, премијери ентитета и Брчко дистрикта БиХ или ће у овом тијелу бити заступљени и надлежни министри правде у БиХ.

“Усвајање Заједничке платформе, поновно покретање имплементације Акционог плана те управљања јавним финансијама три су кључне ствари које БиХ мора урадити што прије уколико не жели да странице извјештаја о напретку БиХ на путу ка Европским инеграцијама који ће бити објављен у октобру ове године не буду празне”, рекао је Николов и пружио подршку напорима које менаџмент Kанцеларије координатора за реформу јавне управе прави на постизању договора у области реформе јавне управе.

Такођер, додао је да се владе у БиХ морају одредити и по питању већег издвајања из буџета за реформу јавне управе, а што је једна од препорука са посљедњег засједања Специјалне ПАР групе.

Ћузулан је извјестио Николова да је у протеклом периоду рађено на развоју информационог система за мониторинг и извјештавање о проведби Стратешког оквира за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини и пратећег Акционог плана. Споменуо је блокаду Фонда за реформу јавне управе и додао да је ПАР Фонд био важан за изградњу повјерења билатерналних донатора у процес реформе јавне управе у БиХ и да је улога ПАР Фонда у подржавању и потицању хармонизираног и координираног приступа реформи јавне управе била једнако битна као и његова финансијска функција.

Подсјетио је да је Влада Федерације БиХ усвојила Одлуку о прихватњу Споразума о утрошку преосталих средстава уплаћених у Фонд за реформу јавне управе. Споразум дефинише намјену трошења преосталих средстава која се налазе у Фонду за имплементацију активности предвиђених Стратешким оквиром за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022. и пратећим Акционим планом.
Федерална Влада као и Влада Брчко дистрикта БиХ усвојиле су и одлуке о именовању чланова и замјеника чланова надзорних тимова за имплементацију реформе јавне док представници надзорних тимова нису именовани на нивоу Савјета министара БиХ као ни у Републици Српској.

Ћузулан је напоменуо да је упркос овом застоју као и блокади Фонда за реформу јавне управе из којег се финансирају заједнички пројекти за све управне нивое, Kанцеларија коориднатора за реформу јавне управе била посвећена сарадњи са донаторима захваљујући којима је, кроз билатералну сарадњу, омогућио имплементацију неколико пројеката од значаја за грађане: пријава новорођенчади електронским путем у Општој болници Сарајево, успостављање једношалтерског система у Општини Центар у Сарајеву, онлајн пријава на конкурс који проводи Агенција за државну службу БиХ, успостављање пилот пројекта отворених података – омогућавање увида у податке без захтјева и сл.