Kанцеларија координатора за реформу јавне управе и Регионална школа за јавну управу организирали су у четвртак 18.11 и петак 19.11.2021. године на Јахорини радионицу о теми налаза анализа израђених у оквиру пројектног задатка “Најбоља пракса и трансфер знања за кључне пружаоце услуга у БиХ”, а као дио подршке РеСПА ИнKантри механизма.

Радионица укључује представљање налаза анализа и рад у групама у којима учествују представници релевантних институција сва четири управна нивоа, и то: Генерални секретаријат Савјета министара БиХ, ИДДЕЕА, Управа за индиректно опорезивање, Генерални секретаријат Владе ФБиХ, Федерално министарство правде, Финансијско-информатичка агенција БиХ, Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Правосудна комисија Брчко дистрикта БиХ и Kанцеларија координатора за реформу јавне управе.

Имајући у виду да предстојеће реформске активности имају шири друштвени утицај, у претходном периоду је одржана онлајн радионица са представницима академске и пословне заједнице/ИТ сектора. У наставку је предвиђено и одржавање финалног догађаја, на којем ће широј јавности бити представљена мапа пута свих потребних корака за увођење предуслова (успостава каталога услуга, успостава и јачање центра дијељених услуга, успостава система е-плаћања, е-сандуче и сл.) као покретача пружања услуга у БиХ.

Основа реализације овог пројектног задатка налази се у Стратешком оквиру за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022, реформска област Пружање услуга, мјера 4.2. Побољшање доступности услуга кроз различите комуникацијске канале.

На радионици је суђеловало 20 представника институција, те је овакав приступ заједничком раду препознат као продуктиван и користан у смислу договарања заједничких и наредних корака у овој области.