Kанцеларија координатора за реформу јавне управе одржала је, у оквиру подршке ин-кантри механизма Регионалне школе за јавну управу (РеСПА), данас онлајн еГов радионицу са невладиним и ИТ сектором.

Радионица под називом “Темељни градивни блокови у функцији предуслова за дигиталне услуге јавне управе у Босни и Херцеговини” представља једну од активности пројектног задатка који покрива преглед и представљање примјера најбоље праксе из земаља у којима су системи пружања дигиталних услуга јавне управе успјешно уведени, препоруку најбољих и одговарајућих корака напријед и мапу пута која садржи све потребне кораке за увођење свих наведених предуслова као покретача пружања услуга у Босни и Херцеговини.

Ријеч је о системским градивним блоковима на које би требале да се ослањају све електронске услуге, доприносећи њиховом бржем успостављању, а уз истовремено побољшање приступа услугама и укупног задовољства реализованим услугама, као што су успостава каталога услуга, успостава и јачање центра дијељених услуга, система е-плаћања, ЦА, ГСБ – владине сервисне сабирнице, е-Сандуче и класификација података у облаку. Имајући у виду да су ове активности сложене и захтијевају јасну позицију и концептуално разумијевање свих укључених актера, од изузетне је важности увести одговарајуће знање и израдити и представити методологију најбоље праксе и кључних могућности као предуслова за каснију имплементацију свих потребних активности у области пружања услуга јавне управе.
Овакви предуслови дефинисани су Акционим планом Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022 у оквиру реформске области Пружање услуга, и то у оквиру мјере 4.2. Побољшање доступности услуга кроз различите комуникацијске канале.

Узимајући у обзир потребу успостављања шире свијести о увођењу оваквих система, те активну улогу свих заинтересираних страна, данашња радионица била је прилика да се са учесницима подијеле налази проведених анализа, размијене мишљења и искуства, те представе наредни кораци у овој области.

На онлајн радионици учествовали су представници Спољнополитичке иницијативе БиХ, Електро-техничког факултета Сарајево, Факултета информацијских технологија Мостар, Електро-техничког факултета Источно Сарајево, Секције инжињера електронике, аутоматике и телекомуникација, KUСС д.о.о. Сарајево, ИЕСЦ-а и Kанцеларије координатора за реформу јавне управе.

Неки од закључака радионице односе се на истакнуту потребу сарадње универзитета и институција јавне управе, потребу успоставе и оперативности мултидисциплинарних тимова на рјешавању еГов рјешења (инжињери, правници, корисници), повећање степена кориштења еСервиса и дигитализације документације кроз законску регулативу, важност заговарања и промоције позитивних примјера, кључну улогу доносилаца одлука, еПотпис као кључ за развој разних услуга и слично.