Питање финансијског планирања важно је у припреми јавних политика, ако се планирају различите стратегије и слични документи са којима се планира реформа појединих сектора, речено је на данашњој онлајн обуци под називом “Трошковно планирање и управљање у систему реформе јавне управе у Босни и Херцеговини”.

“Kако би се провеле реформе у земљи, веома често неопходно је припремити стратешке документе, па потом и акцијске планове за реализацију реформи. Што се тиче акцијских докумената потребно је оцијенити њихову финансијску тежину, каква средства су потребна за такве реформе”, речено је на данашњој онлајн обуци.

Без финансијског планирања веома је упитна могућност провођења стратешких и планских докумената.

“Европска унија врло озбиљно размишља да у БиХ уведе секторске буџетске подршке, не само у област реформе јавне управе, већ и у области као што су статистика, саобраћај, пољопривреда итд. Због чега треба подићи свијест и побољшати капацитете по питању планирања финансијских средстава”, подцртано је.

Већ дуго времена најављивано је и увођење тзв програмских буџета на свим нивоима власти у БиХ. Увођење програмског буџета представља област у којој је нужно имати добро оспособљене кадрове за имплементацију буџетских докумената.

Методологија трошковног приступа развијају и неке међународне организације као што су РеСПА и СИГМА. То постаје веома важна ствар у будућем функционисању јавних управа на овим просторима.

Обука је одржана путем Зоом платформе у организацији Тима техничке подршке за реформу јавне управе и ДАИ Хјумен Динамикса, а пружила је увид област трошковног планирања које ће бити од користи за Босну и Херцеговину у процесу планирања будућих реформи у свим областима живота.