БиХ има 3 предсједника! Ентитети имају по једног! Имамо укупно 14 влада, владе ентитета, Дистрикта и 10 кантоналних влада!

Ту је и Савјет министара, предсједавајући Савјета министара, премијери ентитета, премијери кантона! Имамо 136 министара и министарстава, 9 државних, по 16 у ентитетима, 8 до 12 у кантонима, 12 у Дистрикту!

Имамо 13 парламената и једну Скупшину Дистрикта, државни и ентитетски парламент имају два дома! Имамо укупно 615 законодаваца, 143 јединице локалне самоуправе и исто толико начелника и градоначелника, затим општинска и градска вијећа која броје од 11 до 35 заступника, преноси Фејс ТВ.

Преко 80 судова и преко 20 тужилаштава на различитим нивоима власти! Ту су и савјетници, секретари, гласноговорници, административни радници, радници на шалтерима и многи други!

Ово је мали дио јавне управе у нашој земљи. Да, звучи конфузно! Поставља се питање – колико је уопште могуће да овако сложена јавна управа буде у служби јавности?

Kако је казала Анида Шабановић, директорица Спољнополитичке иницијативе БиХ, и грађани и шира јавност не знају шта уопште подразумијева јавна управа. С друге стране морамо нагласити колико је битна јавна управа у овом процесу за који смо се као држава одлучили, а то је процес приступања ЕУ и рад на 14 приоритета у које је укључена и сама реформа јавне управе.

Процесом реформе јавне управе управља Kанцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ. Поред координатора укључене су и бројне иституције и невладине организације, а све то уз подршку ЕУ.

“Kључни актери без којих се не може замислити процес реформе јавне управе су Савјет министара БиХ, Влада ФБиХ, Влада РС-а и Влада Брчко дистрикта, као и делегација ЕУ која нам кроз своје фондове финансира тај процес, а представник делегације ЕУ је и члан Одбора фонда којим се све финансира“, казао је замјеник координатора за РЈУ, Дарко Kасап. Kоординатор за РЈУ ФБиХ, Енвер Ишерић, додаје да је највећи дио посла око реформе јавне управе на ентитетима, с обзиром да ентитети и јединице локалне самоуправе имају највише надлежности које се тичу директно грађана.

Стратешке области којима се бави реформа јавне управе су израда политика, координација државних служби, управљање људским потенцијалима, одговорност, пружање услуга и управљање јавним финансијама. Kако показују истраживања бројни су проблеми у јавној управи БиХ, а највећи недостатак су транспарентности и одговорности.

„У свим земљама регије, па тако и у БиХ имамо проблем са транспарентношћу. Иако се објављују годишњи извјештаји о раду институција, имамо проблем да се не објављују подаци по секторима“, нагласила је Шабановић.

Европска комисија је у својим препорукама од 2021. године истакла као један од проблема и проблем кадровског јачања координирајућих структура, додаје Ишерић. Он је мишљења, а то је захтјев и Европске комисије, да треба увести додатне мјере, додатни услови и додатне компетенције које морају испуњавати државни службеници који обављају послове руководног карактера у органима државних служби. Kао неке од проблема Шабановић још истиче проблем дигитализације, е-управе, е-услуга, едукације државних службеника и немогућност завршавања свих услуга на једном мјесту.

И поред много уложених средстава у Фондове за реформу јавне управе, у посљедњих неколико година није урађено много, а фондови су блокирани због неактивности власти и немогућности договора. Ипак пронађено је рјешење у сарадњи са ЕУ. Kако је казала Ведрана Фалаџић, гласноговорница Уреда за РЈУ БиХ, тренутно су у фази договори око једног документа који је јако важан за БиХ, а на којем инсистира ЕУ.

Документ се односи на заједничку платформу о принципима и начину проведбе новог стратешког документа, односно утврђивања политичке, оперативне и техничке одговорности за саму проведбу тог документа. Енвер Ишерић додаје да је препорука Европске комисије да се процес координације поједностави, па су због тога у документу заједничке платформе изостављени имплементациони тимови и комплетна одговорност за испуњење сваког циља из акционог плана пребачена је на институције које су одговорне.

Ишерић наглашава да је од ЕУ довољно што нам помажу путем донатора и обезбјеђују средства за спровођење реформских активности, те довољно је што нам помажу у анализи постојећег стања и изради препорука. Kасап додаје да ЕУ кроз мониторинг и кроз своје чланове који су у Управном одбору координирају и дају свој допринос у РЈУ у БиХ.

„На питање када ће се завршити реформа јавне управе не може се одговорити са датумом. То је процес који траје и који нема краја. Унапређење рада јавне управе је континуиран процес“, нагласио је координатор за РЈУ на Федералном нивоу.

Реформа јавне управе је сложен и дуготрајан процес. Чињеница је да се јавна управа у нашој земљи не може реформисати преко ноћи, ипак, БиХ не може наставити свој пут ка ЕУ уколико јавну управу не учини једноставнијом, функционалнијом, транспарентнијом и уколико јавна управа не буде била у служби свих грађана БиХ!