Онлајн конференција под називом “Имплементација Закона о управном поступку: Шта је показала анализа СИГМА-е”, у организацији СИГМА-е, одржана је данас, а на њој су учествовали представници шест земаља регије: Албаније, Kосова, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије.

Испред Kанцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ, састанку је присуствовао замјеник државног координатора за РЈУ проф. др. Ферид Отајагић.

Kонференцијом је предсједао шеф програма ОЕЦД/СИГМА Грегор Вирант. 

Албанија, Kосово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија реформирали су своје законе о управном поступку (ЗУП). Нови ЗУП-ови ступили су на снагу у периоду 2016 – 2017, с циљем реформе начина провођења управних поступака.

СИГМА је извршила компаративну анализу нових закона како би испитала њихову усклађеност са кључним међународним стандардима добре управне праксе успостављеним препорукама и резолуцијама Савјета Европе, Повељом о основним правима Европске уније и принципима јавне управе.

Поред тога, СИГМА је прегледала примјену нових закона у пракси на основу примјера управних поступака који се баве захтјевима за грађевинске дозволе и социјалне бенефиције, као и ревизијама пореза на додатну вриједност.

Учешће на онлајн конференцији пружило је увид у цијелу проблематику управног поступка, али и понуђена су нова рјешења, што ће бити и од великог значаја за Босну и Херцеговину.